KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Savossa 3.-10.6. ja 18.-30.6.
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Helsingissä 13.8.


tiistai 1. lokakuuta 2013

Tehtävä Oulussa, osa 3


Kun 2011 sain Ouluun kutsun nuorten kulttuuritapahtuman ainoaksi esiintyjäksi, ajattelin, että Oulu on kuin jokin vaihtoehtohistorian versio kotikaupungista, jossa tuntee olevansa aina lämpimästi tervetullut: se paikka jonka Kauko oli tehnyt tutuksi ja kotoisaksi.

Kun 2012 sain Ouluun kutsun KUTU:n plenaariesitelmöijäksi, ajattelin, että Oulu on kuin vaihtoehtohistorian versio kotiyliopistossa, jossa tuntee olevansa aina lämpimästi tervetullut: se paikka jonka Savolaisen Matti ja Tuohimaan Sinikka olivat valinneet Tampereelta lähtiessä ja jonka täytyi olla erityinen humanistille.

Kun 2013 sain Ouluun kutsun hypertekstin nostalgiaseminaariin, ajattelin, että ei tämä voi olla enää totta, vaan sitä vaihtoehtohistoriaa itseään. James Bond -myyttiä mukaillen: yksi hämmästyttävä asia on sattumaa, kaksi hämmästyttävää asiaa on yhteensattumaa, mutta kolme hämmästyttävää asiaa on ystävällisten mielten salaliitto pääsi parhaaksi.

Nostalgiaseminaarin idea oli jo sinänsä niin innovatiivinen, että oululaiset voisivat ottaa siitä krediitit kansainväliseksi malliksi: koota 20 vuotta seminaarin jälkeen samat ihmiset kommentoimaan sitä, missä silloin muinoin oltiin "oikeassa" eli millä ideoilla osoittautui olevan kantavuutta toisaalta akateemisessa tutkimuksessa ja toisaalta tutkimuskohteen muutoksissa.

Tällainen retrospektiivinen seminaari oli meidän kannaltamme erityisen kutkuttava, koska aiheena oli digitaalisen median muuttuminen ja eritoten kysymys digiKIRJALLISUUDEN muutoksesta osana digitaalista vallankumousta.

Vanhojen esitelmäotsikoiden ja varsinkin seminaarin pohjalta tehdyn artikkelin lukeminen tuntui omalta osalta kiusalliselta eikä kutkuttavalta, mutta muuten tunnelma pieneksi supistuneessa retrospektiossa oli mainio, yhtä korkeissa sfääreissä innovoiva kuin 20 vuotta sitten. Oulun omat esitelmöijät, Oinas-Kukkosen veljekset Harri ja Henry, julkaisivat seminaarin yhteydessä uuden kirjansa internetin historiasta, "Humanazing the Web", joka oli seminaarin vastapainoksi täyttä akateemista tavaraa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti