KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Savossa 3.-10.6. ja 18.-30.6.
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Helsingissä 13.8.


keskiviikko 18. lokakuuta 2023

Saksa: Quedlinburg-Thale

 


K
irkas päivänkoitto ja pakkasta, torille oli ilmaantunut hevosmakkaran ja muiden paikallisherkkujen kojuja, katselimme niitä kuohuviiniaamiaisen ylitse. Hyvän sään salliessa ulkoilutimme digilaitteita Thalessa, Harz-vuorten kupeessa. Ihan nyppylöitä vuoret eivät olleetkaan. Ne nousivat rivistönä äkisti tasangon laidasta. Kun kurki-  tai hanhiparvi vaappui vuoria kohti, parvi jäi kiertelemään Thalen ylle ja ihmettelemään mistä este ilmaantui. Ei tietenkään kaikki parvet. 

Me suoritimme vuoriosuuden 2.5 tunnissa ajamalla hissillä ylös, syömällä pikaruokaa piknikpöydässä ja kävelemällä alas sinistä reittiä, koska punainen reitti oli täysin suljettu isojen rakennustöiden vuoksi. Ylös luonnonsuojelualueelle saksalaiset rakentavat disneymäistä elämyspuistoa noita-aiheella. Saksalainen mauttomuus vetää vertoja naapurikansojen kulttuuribrändäykselle. Puuttuu vain Goethe-action-figu ja Heine-runotyyny.
Matkailijoita riitti tällaiseenkin aikaan vuodesta, lähes kaikki saksalaisia, täälläkin kun ovat syyslomat (kaksi viikkoa!) meneillään joissakin osavaltioissa. Varsinaiset vaellusreitit vasta alkavat Thalesta, kymmeniä kilometrejä villiin maastoon. Vaihtoehtona olisi myös vuorten kupeilla kulkeva hidas höyryjuna, joka veisi korkeimmalle paikalle Brockeniin, mutta eestaas-junailuun se päivä kuluisikin.

Quedlinburgin turistiveroa vastaan saimme ilmaiset bussiliput lähialueelle. Menimme niillä Thaleen, mutta paluuvuoro oli niin myöhässä, että oli tultava junalla takaisin. Päivällinen "mitnehmen" sushipaikasta. Englanniksi on ihan turha yrittää kysyä mitään, sillä palvelupisteilläkin kuten juna-asemalla ihmiset vastaavat saksaksi. Vähän se hämmästyttää. Vain hotelliamme näyttelijäkarismalla pyörittävä isäntä osaa niin sujuvasti englantia, että kerroin hänelle käyneemme aamulla "theilissä".

Kello viideltä alkaa tulla jo hämärä ja seitsemään mennessä on pimeä. S & A lähtivät sushi-päivälliseltä vielä tutkimaan katedraalia, minä täydentämään jääkaappiin olutta ja katselemaan uutisia. Eilen illalla näkyy olleen pro-Palestiina miekkari Brandenburg-portilla, mutta eniten Saksan parlamenttia puhuttaa vuoden 2024 kannabis-laki. Sen verran ymmärrän uutisten alateksteistä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti