KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.lauantai 31. toukokuuta 2014

Kummakirjallisuus normina


Viime vuonna Suomalainen Kirjakauppa ehdotti Pirkkalaiskirjailijoille, että jokaisen kuukauden viimeisenä lauantaina kirjailijoillamme olisi estraadi, jolla esitellä uusia teoksiamme. Näitä lauantaiesiintymisiä on jatkettu tänä keväänä, ja jatketaan varmasti ensi syksynäkin, jos suinkin mahdollista. Ainoana ongelmana näissä tilaisuuksissa on ollut saada paikalle sellaista uutta yleisöä, jota etenkin pienten kustantamojen kirjailijat eivät muutoin tavoita. Kirjakauppaketjun puoti nimittäin mahdollistaa tällä tavalla sen, että harvinaisetkin kirjat pääsevät näkyville ja myytäväksi sielläkin, edes kerran vuodessa.

Kari Välimäki ja J.S. Meresmaa


Mutta tänään, kun olin kuuntelemassa Osuuskumman kirjailijoiden esiintymisiä Suomalaisessa, tuli mieleen montakin kertaa, että nykypolven kirjailijoiden eriskummallisuus (taiteilijoina) pitäisi jo sinänsä houkutella niitäkin uteliaita lukijoita, jotka eivät muutoin tarttuisi fantasiaa tai scifiä muistuttavaan kirjallisuuteen. Ja kun kuuntelee kirjailijoiden suhtautumista tekemiseensä, niin kummakirjallisuus on oikeastaan jo nykypäivän normi fiktiolle - mikäli fiktion normi on olla jatkuvasti etsimässä vieraannutettavan diskurssin rajoja.

Anni Nupponen
Mitä enempää KIRJAILIJOILTA voi enää toivoa kuin että ne ovat jo kokeneita esiintyjiä ja lisäksi yhtä yleisönsä maun kanssa?

Ja sittenkin: vaikka suomalainen kummakumma menestyy maailmalla paremmin kuin valtavirtafiktiomme, jokin eksoottinen lisäarvo fantasialta ja scifiltä tuntuu KIRJAILIJAulkisuuden olosuhteissa edelleen puuttuvan... jokin mikä ehkä toteutuu jahka nykyinen oikeisto-konservatiivinen käänne menee kulttuurissakin pidemmälle ja saa kaiken 'spekulatiivisen' fiktion näyttämään todellakin arveluttavan vallankumoukselliselta...

Tai sitten spefi-kirjailijoiden pitäisi ymmärtää ja tulkita itse tekstiensä arvo vahvana vaihtoehtona puuklapiproosan edustamalle terapiakulttuurille jossa naiset ovat vain naisia ja pojat aina poikia... tuoda suodastaan agendana esille se, että mikään muu kirjallisuus kuin spefi ei murra tätä nykyä vahvasti gender-asetelmia naiskirjailijoiden hallitessa maailmalla avaruusoopperan markkinoita ja miesten kuten Kari V kirjoittaessa satuja kaikkiruokaisille.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti