KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Savossa 3.-10.6. ja 18.-30.6.
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Helsingissä 13.8.


maanantai 12. toukokuuta 2014

Vuodet vähenevät vs spekulaatiot kasvavat

Tänään oli ensimmäinen kerta, kun tuntematon ihminen kysyi kaupan kassajonossa, milloin minulta ilmestyy seuraava kirja.

Omakehun kuumotusta hilliten sanoin, että ensi syksynä pitäisi ilmestyä sf-romaani ja sitten keväällä toivottavasti tietokirja scifistä. Kysyin sitten aidosti uteliaana, oliko hän sf-harrastaja. Mies kielteli, mutta hetken kuluttua totesi näin: "Sitä näin vanhemmiten kun huomaa rajallisuutensa niin alkaa kiinnostumaan scifistä."

Niin ensimmäistä kertaa kuulin sellaisenkin motivaation scifin lukemiselle, jota en ollut tullut ikinuorekkaan lajityypin suhteen ajatelleeksi. Eikä sitä kukaan muukaan ole esillä pitänyt, niin itsestäänselvältä kuin moinen motivaatio nyt kerran esille tultua kuulostaakin.

Ristiriita tulevaisuudelle (ja kuolemattomuudelle) omistautuneen genren ja sf-harrastajien sukupolvitietoisuuden väillä on kuitenkin niin räikeä, että kontrastin kätkeminen täytyy olla ainakin jossain määrin tietoista. Fandomissa tapahtuneet kuolemat, yllättäen poistuneet dinosaurukset, ovat ehkä siksikin olleet niin erityisen järkyttäviä.

Mutta kukaan ei ole myöskään tuonut esille sitä, miten  ikääntyminen, "rajallisuutensa huomaaminen", on vaikuttanut sf-kirjoittajien spekulaatioihin tulevaisuudesta.

Mitään trendiä pessimistisempiin tai hörhöisempiin visioihin ei ole ollut näkyvissä millään aikakaudella. Yhtä hyvin voi tietysti ihmetellä miksi vanhenevat kirjailijat eivät ylipäänsä kirjoita enemmän ihmiskunnan väistämättömästä rappiosta, mutta scifin kohdalla sukupolvensa ajallisuuden reflektointi tarinoissa luulisi olevan edes hieman yleisempää.

Ja sitten: illalla nämä kaikki kepeät ajatukset heittävät häränpyllyä, kun kustannustoimittajalta tulee
seuraava lista editointia vaativista kohdista romaanista. Neljä sivua pitkä lista.

Ja deadline lähestyy... kuin... kuin.. singulariteetti kirkkaalta kuvaruudulta... enkä tiedä miten tulevaisuus voi tapahtua jollen editoi valmiiksi kirjaa joka on jo ilmoitettu "valmiiksi" eli tiettynä aikakoordinaattina maailmassa olevaksi...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti