5.1. 2025 HELSINGIN SANOMIEN KULTTUURISIVUT (B12-17) KOOSTUVAT:
2 sivua: Essee suruteknologioista ja taiteen tavoista käsitellä kuolemaa. Enimmäkseen HS:n esseet ovat tasoltaan lukion ainekirjoituksia, etenkin milloin niitä raapustavat ego edellä aihettaan auraavat Aittokoski tai Nykänen. Kulttuuriosastossa vierailevat esseistit alkavat kyllä hekin leperrellä aiheensa kanssa kuin pitäisivät Oscar-puhetta. Tämä toimittaja Eveliina Mäntylän teksti on puffettiessee: mukana vilisevät Black Mirror, Frankensteinin hirviö, Gilgamesh ja Kansallisteatterin korkeakonseptinen näytelmä. Toimittaja ei välitä, että esseessäkin pitäisi olla fokus, vaikka se edetessään harhailisi. Kuvitus: yli puolet piirrettyä (söpöstelevää) kuvituskuvaa, koska aihetta pidetään liipasinherkkänä.
Uutisarvo *** | Journalismina **
1 sivu: Uutinen ”kartellimusikaalista” eli Emilia Pérez -elokuvasta. Juttu on ostettu STT:lltä, koska se sopii HS:n femimaaniseen ideologiaan: keskittyy naisnäyttelijöihin ja lopuksi kysyy, onko ranskalainen miesohjaaja sittenkään sopiva henkilö käsittelemään transnaisen tarinaa. Mutta ei kysy esimerkiksi sitä, miksi yhtäkkiä musikaalia tungetaan rikostarinoihin, niin standup-ihmishirviön (Annette) ja sarjakuvaroiston (Joker II) kuin gangsterin (Emilia P).
Uutisarvo ** | Journalismina **
2/3 sivua: Kirja-arvio ruotsalaisen J. Anyurun romaanista Ixelles. Tommi Melender on niitä ainoita HS:n arvostelijoita, joita jaksaa aina lukea, koska jo kirjavalinta kelpaa yleensä suositukseksi. Avoimeksi jää tällä kertaa. Miksi kaikkien kurjuuskertomusten joukosta juuri tämä ruotsalaisromaani pitäisi lukea, olipa kirjailija miten palkittu tahansa? Kritiikkinä referoivaa millimakkaraa.
Uutisarvo ** | Journalismina **
1/3 sivua: Uutinen että Neil Young menee sittenkin brittifestivaaleille esiintymään. Ketä tämä kiinnostaa? Young on ollut haudassa jo ainakin 30 vuotta ja nyt hänestä väännetään uutisia porijatsin suurkuluttajille.
Uutisarvo - | Journalismina *
2/5 sivua: Televisioarvio elokuvasta Everything jne. Miksi tv-arviot ovat siirtyneet tv-osiosta kulttuurin puolelle? Mikä on seuraava aste palstamillien HALVIMMAN täyttötekstin tuottamisessa ”televisioarvioiden” jälkeen? Tekoälyn tuottamat referaatit mobiilimainoksista? Arvostelun kärki on lopussa, että tässä vaihtoehtotodellisuuksia käsittelevässä elokuvassa ”Suurimman vaikutuksen tekee Evelynin ja hänen tyttärensä välisen suhteen kehittyminen.” Näin on taas uutisarvo pelastettu ja toimittaja kuitannut palkkansa aatesisarten riveissä.
Uutisarvo - | Journalismina -
3/5 sivua: Uutisjuttuja: Sibelius-viulukilpailu on sallinut venäläisten osallistumisen, joku on jäänyt kiinni julkaisemattoman musiikin hakkeroinnista, ja suomalainen muotibrändi lopettaa. Kulttuuriuutisten peruskamaa, jonka ei oletetakaan kiinnostavan kuin erikoistuneita yleisöjä.
Uutisarvo ** | Journalismina **
Lisäksi 1 sivu mainosta.
Kokonaisuuden arvio:
- Edes sunnuntaisin pitäisi lehdessä olla jotain pitkää ja syvällistä luettavaa. Ei sitä löydy HS:sta, vaan eipä sitä löydy Dagens Nyheteristäkään, puolustaisi erkkolainen. No, B-osion mielipidesivut ovat olleet pitkään se ainoa paikka, jossa Hesarista löytyy ylipäänsä kriittistä ajattelua. Tänään sitä edustaa Eero Paloheimon kommenttikirjoitus sille tynnyriajattelijalle (professori Mikko Myrskylä) joka väitti HS:ssa (29.12.) että maailman väestönkasvuongelmat olisi jo ratkaistu.
- Kuvitusta on tänään selvästi vähemmän kuin edellisten lehtien kulttuuriosastoissa eli sunnuntaina lukijoiden uskotaan edes jossain määrin syventyvän lukemiseenkin eikä mobiilin rutinoimaan selailuun.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti