KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- Metsossa 16.4. puhumassa Tuntemattoman sotilaan filmi- ja näytelmäsovituksista
- toukokuussa osallistumme taas Åconiin
- tietokirjani Eroottinen elokuva ilmestyy kesällä Oppianilta






torstai 30. huhtikuuta 2020

Kasariaika päättyi vuonna 1990 Tukholmassa


Virallisesti vuosikymmen päättyy vasta sitä seuraavan nollavuoden lopussa. Myös itselläni helppo 1980-luku päättyi vuonna 1990, tarkalleen ottaen huhtikuun 25. päivä takanani Tukholmassa vietetty sietämättömän helppo opiskelijakevät. Päivät luin scifiä ja istuin suomen laitoksella ohjelmoimassa Macilla, illat istuin elokuvissa, mutta näiden kahden ääripään välillä vietin munkkimaisen yksinäistä ja nälkäistä stipendioppilaan elämää vieraalla maaperällä. Rytmitin budjettini siten, että söin yliopiston ruokalassa vain kerran viikossa ja muina päivinä tein yhden lämpimän aterian Kiina-kaupan halvoista nuudeleista. Illalliseksi söin yleensä yhden appelsiinin ja suklaata. Lisäksi pyöräilin joka päivä pitkät matkat kampuksen ja elokuva-arkiston (Gärdetissä) välillä, joten kevään lopulla näytin tältä:



Korona-tylsyydessä hyllyjä ja laatikoita siivotessa löysin viimein tuon 1990 kevään päiväkirjankin.



5.4. [1990]To. Päivä [Suomen kielen] laitoksella, teen niille FinskSamisk-fonttia. Metrolla Gamla Stadiin, ehdin ottaa hetken haljua aurinko, sitten Galleria Donet'iin iltavahdiksi. Iso tyhmä nainen vahtina ennen minua, miettii mitä ostaisi galleriasta. Klo 15-18.30 käy 3 asiakasta, tulevat heti kuin olisivat odottaneet minua, 2 etsii vessaa. Kirjoittelen Macchiavellin numeroita, katselen taidetta ja piereksin vain takahuoneessa. 18.30 tulee Lars, tarjoaa suklaata ja kysyy mielipidettä gallerian töistä. Metrolla Frescatille, taas pummilla. Tenttiin luku, kuolettavan tylsää.



6.4. Sadepäivä, laitoksella hiljaista, saan NyFinskSamsk-fontin jotenkuten valmiiksi. Maijalta kirje: K kuollut tulipalossa, mieskin henkihieverissä. Vasta tähän kirjoitettuna se tuntuu tajuttavalta. Kuin jokin häpeään kaltainen olisi kohdannut sukua ja kaikki tietäisivät tämän. Illalla "Potemkin" Tikanmäen orkesterin säestämänä, osuu fiiliksiin. Sataa märkää lunta.



7.4. Muistan tentissä yllättävän hyvin, mutta osa kysymyksistä törkeän hankalia ottaen huomioon kuinka kurja luennoija Wande on. Meitä on kolme kaksikielisyyden tenttijää, viivyn tunnin 10 kysymyksellä. Sitten laitoksella, kunnes Pelle, Punapää ja Jarmo tulevat tekemään Wanden 50v-juhlakirjaa. Arkistossa näen nuoren, eroottisen toverillisesti kulkevan pariskunnan, ajattelen miten ihmeellistä olisi pidellä kulkiessa ihmistä joka on vieras, kuinka todelliselta sen liha silloin tuntuisi. Unessa olen tarkka-ampuja.



8.4. DN:n mukaan västäräkki tulee säännöllisesti Tukholmaan 9. huhtikuuta. Tänään näin sen Värtanilla. Pitkä päivä, tuli Suomesta kirje etten saanut ruotsin kypsyyskokeen kieliasua läpi.



11.-15.4. Käymässä Suomessa.



17.4. Tän päivän teen käännöstä Wanden tekstistä. Wande tuo pullaa kahviosta pitääkseen minut ja Marjan ahkerana. Illalla ei tule mitään Mailiksen kurssista kun meitä vain 2 paikalla.



18.4. Wande tarjosi lounaan kun taas monta tuntia käänsin sen tekstiä. Vein [laitoksella vierailevalle] Varpiolle monisteita ja pudotin ne postiluukusta kerroksen liian aikaisin. Vielä vähän Macilla ja kirjastossa. Kapitalistista tyydyttelyä: kirjoja 800 kruunulla. Posti toi SK:lta 2 dekkaria, onneksi ohuita. Lajittelen tulleita kirjeitä, tarpeettomat roskiin.



21.4. La. Jotain täydellisen kaunista elämään kaipaisi kun ei luo pitkää proosaa. Eka virallinen kesäpäivä G-luokituksessa, +17C. Metro kaupunkiin, ympäri Södermalmia, antikvariaatteja. Valtavasti ihmisiä liikkeellä. Läpi cityn K&P:n luokse, myös A viskituiskeessa. K estää sitä menemästä ryyppäämään Sämpyn kaa. Syödään spagettia ja jauhelihakastiketta, vahvasti maustettua. K ja A nukahtavat, juttelen P:n kanssa mainonnasta. Illalla katsotaan leffa porukalla, A tarjoaa viskiä. Pimenee, K&P kertovat isistämme: palanneet jo aiemmin kerran Ruotsista, eivät osanneet  enää suomea, pidettiin idiootteina; M jäi, P palannut Ruotsiin; M ollut  yli vuoden vankilassa upseerin lyömisestä, vain P ollut Muussanin kanssa vastassa portilla. Hoipun kotiin. Mausteet räjäyttää suoliston.



22.4. Su. Vain leipää, pyöräily cityyn ja rdetin kukkuloille, ruohikolla makoilen kuin yksi sveduista, kunnes ei lukemista. Toinen hellepäivä, etelätuuli pehmyt. Syötyä nukun ohi leffan, punainen kuumailmapallo nousee ikkunaraamiin hitaasti, pullistunut uljas sydän. Illaksi Mac-huone laitoksella.



23.4. Harmaampi lämpöpäivä. Tuntui kurjalta, kokonaisuutena, kun luulin kadottaneeni kaulaliinan. Minulla oli selvä mielikuva menemisestä se kädessä kirjastoon. Jonka pitkälettikundi osoittautui suomalaiseksi, naurahti "moi'lleni". Kurjaa olikin kun ei postia ja että Mailiksen tunnit. Haluaisin oppia ymmärtämään massojen psykologiaa kuten Theweleitt. Ottaa rinnasta eli henki ei kulje, nukuttava ikkuna auki. Lähtö pelottaa.



24.4. Hellepäivä, muttei hyvä, vaikka sainkin tiedon Wanden tentin läpimenosta. Ei postia vieläkään ja hukkaan metron alennuskorttini, halpa kirjakaan ei tunnu enää halvalta. Kritiikki dekkareista, lounas, Mac-tunnit. Illalla viimein kirjat Suomi-taloon, leffakerho. Suklaan ja oluen voimalla. Fillarin vien jo Värtaniin. Yöt hyytävän kylmiä. Jokainen metromatka nyt 10 kr. Toiset kengät päätän uhrata pois laivalastistani.



25.4. Ei postia ja lähdettävä, vain Sailan halaan laitoksella. Kuuma päivä, raahaan rinkan, repun ja 2 muovikassia ensin yliopistolle, kun vien avaimet Blomhusetin lootaan, sitten metrot. Satamassa sidon nyytit fillariin, odotan autojonon keulassa. Laivaan päästyä suunnattoman helpottunut olo. Koko yön katson videoita, kylmä.



26.4. Ajan tullin ohi, pullea hyväntuulinen virkailija. Fillari ja kamat junalle, konnarikin ottaa vain 20 mk fillarista. Tampereella lämmin, taluttelen pyörän.



27.4. Ruotsin tentti taas kerran, tukahduttavan kuuma, ahdasta ja pieleen menee kuten ennenkin. Idiootti toisessa polvessa.



30.4. Nyt viides kotona olon päivä, lajittelen sängyltä pois tavarat mitä toin Tukholmasta. Puolipilveä, hieman lämpimämpi kuin klassinen vappusää. Rommia parvekkeella, Tahmelassa lohisopalla. 6:ksi hevosen lakitus, tuulee lujaa, serpentiinit ei pidä lakkia, laitan sen Yrjön päähän. Myös Tapaniset & Väätäiset katsomassa. E vie autolla Leinosten bileisiin, mukana F, Axu ja Jaakko, Pirjo raskaana, näyttää oudolta kuin uni. 9:ksi Tullikamarille. Matti J tarjoaa ison tuopin. Hämeenkatu kaaosta. Vielä Kaakinmaan kommuuni, mut siellä vain Nursoja, ei Esaa & porukkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti