KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Savossa 3.-10.6. ja 18.-30.6.
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Helsingissä 13.8.


perjantai 16. joulukuuta 2016

Vuonna kahdeksankuus (11. ja 19.12.)


Uskomattomalla tavalla piirtyy ympyrä umpeen. Tarkalleen 30 vuotta sitten osallistuin taiteidenaineiden laitoksen hautajaisiin (15.12.1986) opiskelijoiden edustajana eli idioottimaisen ulkopuolisena virkaväen keskellä. Eilen (15.12.2016) osallistuin sitten YKY-laitoksen hautajaisiin, jälleen idioottimaisen ulkopuolisena. Samalla ne olivat lyhyimmät pikkujoulut joihin olen erehtynyt osallistumaan: pöydän päähän eristyynenä söin ylikypsää possua, join kolme lasia viiniä ja läksin sitten kotiin kuin ylikypsä possu ikään. Pitäkää juhlanne.

Vuoden 1986 päiväkirjani on fossiilista polttoainetta jos mikä. Sen lukeminen toimii tyynnyttävänä tulivoimana, koska on niin helppo nähdä, ettei kerrassaan mikään ole muuttunut. Vaikka olen siirtänyt muuttokuormaani ympäri eteläisen Suomen ja railannut kymmenet kerrat ympäri Euroopan, ystävystynyt kymmeniin ja kymmeniin ihmisiin erilaisissa yhteyksissä, samaa galaksin levyistä yksinäisyyttä elämä on edelleen. Vain Pariisi puuttuu. Sen sijalla ovat vaimo ja tytär, joiden rakkaus on ehdotonta tavalla, joka ei lakkaa hämmästyttämästä romanssitutkijaa. Ymmärrän kyllä miksi ihmiset perustavat perheitä ja keksivät uskontoja. Muuta palomuuria ei ole sitä todellisuusshokkia vastaan, mitä yksinäisyys merkitsee on.

Nyt kirjoitan joulukirjeeni Unkariin, ystäville, joiden maailmankuva on niin tyystin vastakkainen, että voisimme asua eri planeetoilla. Otan siitä mittaa, tässä rakennuksessa, joka on pikkujoulun ja joululomien välissä hiljaisempi kuin ummettunut oppiministeri.
"
11.12. [1986] Torstai. Aivan vesikeli, kuin lokakuuta. Kaksi ensi-iltaa taas, tiistaina ”Kultalammen” ja tänään ”Anna Kareninan”, TTT:ssä. TTT on kiva paikka, söin paljon pikkuisia välipaloja ja santsasin konjakkia, suu täynnä palleroisia välipaloja nyökkäsin kiitokset tiedotussihteerille. Näytelmä oli hirveän raskas, kauneinta olivat porvariäitien katsomoon tuomat porvarisneidot, kultaisissa koruissa, sievät sääret tummassa verhossa. 
Tietorakenteen harjoitustyö ei tahdo valmistua, vaikka Kapteeni tarjosi tiistaina ja eilen lounaan Tammelantorin mukavassa ruokalassa. Mietin naisia: kaksi ihmistä on enemmän kuin pelkkä pari, sillä kaksi ihmistä on turvallista kuin metsä, mutta valoisaa kuin aukea. Ihmispari on merkillinen arvo yhden ja monen väliltä. Monta on pariton luku.

Huomisen Levant-bileisiin on itämaisittain tulossa tavanomainen poppoo. Olen niin turtunut, etten jaksa odottaa kuin viinin vapauttavaa voimaa. Uusi laitoslaulu valmistui, Hosis hyväksyi sen. Aviisi julkaisi Parviais-juttuni ja maksoi siitä 450 mk, suurin summa mitä lehtijutuilla olen tienannut. Kävin tänään nostamassa koko syksyn ansiot, 1450 mk, olen rikas. Ystäväni ihmettelevät kuinka minulla on varaa taas matkustaa Ranskaan, en paljasta, vaan vetoan opintolainaan. Kai minun on pakko elää elämäni yksin jo rahallisen laiskuuteni vuoksi, mikäli en löydä TTT:stä mukavaa porvaristyttöä viekoiteltavaksi runoillani. Sellainen on kokematta. Piirtelen avaruusalusta.
"


"

19.12. [1986] Perjantai. Viimeinen viikko ja vain kaksi tenttiä, ohi. Tänään pakannut, lukenut, käynyt jouluelokuvassa ”Labyrinth”, syönyt paljon ja vieläkin on valtavasti evästä matkalle. Maanantaina olin taideaineiden laitoksen hajottajaisissa, luin runoni menestyksekkäästi ja olin sammua Monostudioon, Makkosen ja Tuohimaan kanssa jutellessa. Tiistaina oli Sotaromaanin tentti, torstaina Tietorakenteen, vaikka jätin harjoitustyön ilman dokumentointia. Kukaan ei onnitellut syntymäpäivän johdosta. ”No, mitäpä tuosta!” Vasta tänään postitin Kuopioon kirjeen etten tule jouluksi; ”syvä iskuni on, viha voittamaton”. Eilinen sauna rentoutti irti koko kurjasta syksystä. Romaani kyllä eteni hienosti ihan viikon sisällä, ehkä liiankin sujuvasti. Krisseltä ja Samilta kirjeet. Kunhan Euroopan läpi pääsisin, pelkään tungosta. Minulla on enemmän rahaa matkalleni kuin kesällä, mutta on siellä Euroopassa kylmäkin. Täällä -10-20 tämän viikon. 3000 km edessä. Pakoon eikä vain kohti.
 "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti