KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2023

Fantastiset vankilat ilmestyi Kulttuurivihkoilta

Kirjani Hitchcock 30 klassikkoa Avain-kustantamolta tuli painosta 30.8.
perjantai 11. marraskuuta 2016

Viides viikko tekstisalapoliisina


Talvisodassa mennään. Axun luennassa esille nostamat kohdat esimerkkiteoksista ovat hyviä todisteita vapaussoturimyytin jatkuvuudesta, ja runebergiläisen nationalismin mureneminen todistetaan useasti. Samat asiat ovat tietysti Axun julkaisemassa artikkelissa. Olisiko tämä kirjan parasta osuutta juuri siksi, että kirjoitettu myös artikkelia varten? Varsinaista kirjallisuusanalyysiä ei kuitenkaan löydy enkä itsekään ryhdy lisäämään.

Nyt ihmetellyt, miten vähän Axu viittaa Niemen teoksiin. Eikö ole halunnut ryhtyä puntaroimaan kontekstien mahdollisia eroavuuksia, mihin perinteeseen nähden Niemi analysoi? Viimeistään jatkosodan jälkikuvan kohdalla tätä puutetta on pohdittava.

Viikon erikoisin mysteeri oli viite ”Ahlbäck 2012”, koska juuri kyseisenä vuonna Anders ei ole julkaissut mitään, mikä sopisi Axun väitöskirjaan. Silti käsikirjoituksessa on useita kyseiseen lähteeseen viittaavia tekstikohtia, jotka ovat olennaisia Axun tutkimukselle. Tajusin kysyä asiaa Andersilta itseltään ja selvisi, että Axu oli käyttänyt artikkelista saamaansa oikovedosta, joka ilmestyi kaksi vuotta ennen kirjan (Näkymätön sukupuoli) virallista julkaisua. Syykin on ilmeinen: Axu on olettanut, että väitöskirjansa tulee valmiiksi ennen kuin kyseinen teos virallisesti julkaistaan. Nyt täytyy vain tarkistaa sivunumerot oikein julkaisun perusteella. Anders kyllä tekikin sen jo niiden viitteiden osalta, joihin olen tähän mennessä törmännyt.

Käsikirjoituksessa olen sivulla 242, editoidussa versiossa lyhentynyt suunnilleen 160 sivuun, joten kässäristä saattanee jäädä n. 250-sivuinen teos. Poistaminen ei ole tietenkään itseisarvo, niin kauan kun uutta asiaa riittää. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti