KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.perjantai 18. marraskuuta 2016

Kuudes viikko tekstisalapoliisinaJatkosodan symboliikka ei aina ihan aukea... (©  E Jutila)
Axun käsikirjoituksessa ollaan nyt jatkosodassa. Tämä on varsin massiivinen kokonaisuus käsikirjoitusta, etenkin kun kontekstiksi tulevat nyt kaikki kolme aiempaa periodia: runebergiläinen, kansalaissota, talvisota. Hieman epävarma olen siitä, minkä verran kunkin luvun alussa tarvitaan opinnäytteelle ominaista kuvausta siitä mitä ollaan tekemässä, ja minkä verran lukujen lopussa vastaavasti metatekstiä tehdystä. Olen niitä siirrellyt erilliseen tiedostoon, mistä ne on helppo siirtää takaisin paikoilleen jos tulee tarve. Tiiviissä tietokirjassa ne näyttäisivät toistolta, mutta palasia niistä voisi mielestäni siirtää ihan kirjan loppuun yhteenvetoon koko kirjan löydöistä.

Yksittäisistä lähdepuutteista silmiin on osunut Tuomas Teporan väitöskirja. Siihen on muutamia viitteitä jotka osuvat koko kirjaan, sivunumerot jääneet laittamatta. Napsin moiset kohdat leipätekstistä pois, ei ole aikaa jäädä kaivelemaan. Mutta Teporan väitös 2011 ollut Axulle selvästi tärkeä teos josta olisi voinut olla hyötyä enemmänkin tulkintojen pohjaksi. Teporan tekstiin 2006 viitataan myös, mutta lähde puuttuu luettelosta eikä Teporalla ole siihen sopivaa julkaisua. No, historiantutkijat ovat niin tolkuttoman tuotteliaita, että parhaan lähteen valinta lienee ollut Axullekin toistuva ongelma.

Vielä yksi huomio vastaisen varalle: Axun kirjastoon palautettavista teoksista napsin irti valtavan määrän muistiinpanoteippejä, mutta totesin, ettei näistä Axun kirjakohtaisista merkinnöistä ole mitään hyötyä, koska merkityn kohdan tarkoitus ei käy (99% teippikohdista) mitenkään selville. Vähän veikkaan että samoin tulee käymään Axun papereille. Vain Axun irtotiedostoista voi hakutoiminnoilla löytää tarkennuksen yksittäisiin avoimiin kohtiin. 

Näihin tekstiä täydentäviin probleemeihin palaan kolmen viikon päästä. Sen verran arvioin vielä menevän pelkkään tiivistämiseen ja lukukohtaisen sidoksisuuden työstämiseen.


Samaan aikaan toisaalla: Kiiltomato on julkaissut arvosteluni D.F. Wallacen novellikokoelmasta.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti