KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- Metsossa 16.4. puhumassa Tuntemattoman sotilaan filmi- ja näytelmäsovituksista
- toukokuussa osallistumme taas Åconiin
- tietokirjani Eroottinen elokuva ilmestyy kesällä Oppianilta


torstai 8. lokakuuta 2015

"Maailma haluaa tulla huijatuksi"


Lainasin kirjastosta Kari Narsin teoksen miljoonahuijareista. Kirja osoittautui paljon aihettaan tylsemmäksi ja niin köykäisesti kootuksi, että sen tärkein opetus olikin heti käsillä: ääliö joka ostaa tällaisen kirjan ansaitseekin tulla huijatuksi.

Mutta alkuperäinen tarkoitus ei ollut tuntea itseäni huijattuja paremmaksi ihmiseksi. Lainasin tuon "suurpetkuttajia" käsittelevän kirjan saadakseni jotain taustaa näytelmään, johon olin naputellut osasia viime keväänä parin kohtauksen mittaisina pienoisdraamoina. Tarkoitus on, edelleenkin, tehdä näytelmä WinCapita-ilmiöstä, mutta ilman mitää suurta kansallista tai inhimillistä näkemystä sille, miten suomalainen tai peri-inhimillinen kansantragedia on kyseessä pyramidihuijauksessa. Pikemminkin minua ovat huvittaneet yksityiskohdat, että eniten huijattuja oli kotiseudullani Kuopiossa, tuossa perimmäisten ääliöiden kaupungissa, ja että huijauksen leviäminen muistutti "sukupuolitautia", kuten esimerkiksi Hesari sen uutisoi. Eipä ole herkullisempaa aihetta miesten valtasuhteiden käsittelemiseen kuin miehisen itsepetoksen ja äijämäisen talouskilpailun kaksoispeli, ajattelin.

Mutta tänään muuttuivat käsitykseni kymmenessä minuutissa.

Olin vastannut ulkomailta tulleeseen puheluun ja tyhmää tyhmyyttäni ryhtynyt miettimään, miten maksaa pyydetty hotellivarauksen muutos pankkisiirtona. Ja vasta sitten muistin saaneeni KAKSI PÄIVÄÄ aiemmin varoituksen booking.comilta, että liikkeellä on puhelimitse ja sähköpostitse liikkuvia huijareita, jotka voi tunnistaa huonosti naamioidusta sähköpostiosoitteesta ja tietyistä muistakin asioista. Ja tajusin, ettei soittaja ollut kertonut nimeään, ja että sähköpostiin saapuneissa viesteissä oli täsmälleen huijauksen tunnusmerkit.

Blam. Jos olisin vähänkin väsyneempi niin olisin mennyt lankaan - ihan vain siksi, että ulkomailta tulevaa PUHELUA ei osaa kokea muuksi kuin aidoimmaksi ja aktuelleimmaksi asiaksi, millä maailma lähestyy meitä syrjäseutujen... ääliöitä savolaisia...

Sentään nyt pyörittelen vakavammin Narsin kirjan mottoa: "Maailma haluaa tulla huijatuksi". Minkäpä muun aiheen yhteydessä kuin ulkomaan loman illusorisuudessa noinkin suorasukainen huijaus menisi lävitse. Minkäpä muun vuoksi olisin niin helppo uhri itsekin kuin että kaipaan sitä illuusiota maailmalle pääsemisestä ja olen niin illuusioni lumoissa, etten enää erota mikä tässä maailmassa tarvitsee tarkempaa perustelua ja taustoitusta.


Taitaa olla aika lähteä Savoon opintomatkalle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti