Kokeilin ensimmäistä kertaa tehdä jokakesäisen Tukholman reissuni risteilynä, koska ei oikeastaan ole eroa, viettääkö tutuilla kulmilla kolme tuntia vai kolme päivää. Hyvällä syyllä eli leffafestareilla tai Sweconissa vierailu on aina sitten eri luontoinen matka muutenkin.
Vuosikymmeneniä kestäneen rakennustyön jälkeen oli Slussenin alue kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Nyt rantaa myöten pääsee kulkemaan suoraan Fotografiskan suunnalta Vanhaan kaupunkiin todella prameita rantakäytäviä myöten. Lisäksi Slussenin uuden kultaisen sillan alle ja viereen on rakennettu valtava kelluva ulkoilu- ja istuskelualue, josta pääsee kevyitä liikenneväyliä yhtä näppärästi Söderin ja keskustan suuntaan.
Valitettavasti myös suosikkikohteemme Sf-bokhandel oli muuttunut. Kirjojen määrä näytti vähintään puolittuneen ja lehtihyllyt oli kokonaan poistettu. Ei enää Locus-ostoja täältä. Ei myöskään ale-hyllyjä näkynyt, ei viime vuonnakaan. Tein sitten ainoan kirjaostoksen kirpparilta, Ben Bovan Moonwar. Hyllyssä olisi ollut samaan 25kr hintaan romaanin jatko-osa, mutta yhdenkin Bova-kirjan lukeminen vaatii sietokykyä, olipa miten kovaa scifiä kuinka.
Turisteja oli liikkeellä valtavasti ja kaikki ne tuntuvat keskittyvän uusille rantapromenaadeille. Gamla Stanin kaduilla oli oudon hiljaista, Heritagen kasvisravintolassa oli lähes tyhjää verrattuna siihen mitä yleensä turistikaudella. Sää oli sentään samanlainen kuin Suomessa: auringon paisteessa kuumottavaa, pilvisellä pitkähihaisen koleaa. Uutena paikkana kävin kurkistamassa pitkään remontissa ollutta Söderin kirjastoa, sen lehtisali oli pieni mutta siellä oli silti Guardian Weekly ja jopa Parnasso!
Myös lähellä oleva Fatbursparken oli rempattu siistiksi, niinkin edustuskuntoon, että ohi ajava poliisipartio huomautti minulle lonkeron juomisesta julkisella paikalla. Se oli ensimmäinen kerta 30 vuoteen kun moista Tukholmassa koen. Tai ehkä niitä vain ärsytti kun seurasin sivusta miten ne tutkivat - etnisen profiloinnin oloisesti - kahden nurmikolla istuskelleen nuoren miehen varusteet...
Isompi yllätys oli nähdä laivalle palaillessa, että Vikingin terminaalissa oli meneillään samanlainen turvatarkastus kuin lentokentillä. Risteilymatkustajat saivat ohittaa tarkastuksen, mikä viestii olennaisen toiminnan hyödyttömyydestä ja muodollisuudesta. Kaiken lisäksi näitä tarkastuksia tehdään SVT:n uutisen mukaan ainoastaan tällä halpisyhtiö Vikingillä eikä Siljalla:
https://www.svt.se/nyheter/uutiset/matkustajien-turvatarkastukset-laivaliikenteessa-myos-matkalaukkuja-on-lapivalaistu-eivat-silti-laajasti-kaytossa
Sitä mukaa kun Tukholman profiili muuttuu arvokkaammaksi, tarve luokkaprofiloida kasvaa samassa suhteessa, ruotsalaisittain...
Ja juuri äsken tulleen uutisen mukaan
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti