KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.torstai 7. tammikuuta 2021

Miltä vallankaappaus näyttää?

Persut ovat kuin mielipiteet: jokaisella on omansa. Viime yönä Euroopan aikaan amerikkalaiset republikaanipersut yrittivät vallankaappausta sillä tavoin kuin HE vallankaappauksen käsittävät. Tämän jälkeen poliittiseksi kysymykseksi ei kuitenkaan noussut demokratian kuolema kaksipuoluejärjestelmissä, vaan se, määritelläänkö väkivalta tekijän, uhrin vai todistajien näkökulmasta. 

Ei siis riitä, että vallankaappaus on vallankaappaus tekijöidensä motiiveista käsin, vaan että sen pitäisi myös NÄYTTÄÄ vallankaappaukselta. Itä-Suomen hovioikeus ottaisi jutun käsittelyyn "kevytkaappauksena".

"Ei se ehkä ihan siltä näyttänyt", arvioi (Yle 7.1.2021) puolestaan Suomen istuva republikaanipresidentti Niinistö. Hän varmasti tietää mistä ja miten puhuu, onhan hänen puolueellaan pitkään harjoitettu tulkintaetuoikeus kaappausten, kumousten ja kapinoiden määrittelyyn.

Miltä persujen vallankaappauksen sitten PITÄISI näyttää käydäkseen vallankaappauksesta myös Euroopan ajanlaskussa? 


Euroopassa ei ole nähty malliksi kelpaavia kaappauksia vuosikymmeniin. Kansannousuja kyllä, mutta "vallankaappaus" on jopa republikaanipressalle jotain mikä erottaa barbaarisen maailman Euroopasta ja mikä erottaa Oikean Euroopan vuosista 1923 tai 1967.

Pitäisikö selittävää mallia hakea siis vastaisen varalle Hollywood-standardista? Sen retoriikan ja ikonit 'Nyrkki'-politiikkaa ajava Niinistökin tuntuisi hyvin tuntevan. Jotkut viime yön uutiskuvista tuovat mieleen ainakin elokuvat "White House Down", "Red Dawn" ja "Yön ritarin paluu".

Puuttuu vain pätkä tulkintaa viihdemedian ja uutismedian välistä. Että kuinka uskottava kaappausjohtaja saadaan naamariinsa mumisevasta Halla-Ahosta, joka räjäyttää Stadionin keinonurmen kesken Huuhkajien ottelun? Tai, venäläiseen malliin, panssarikärryjä ristinmerkein siunaavasta  Soinista?

 

💪

 

Samaan aikaan viidakossa:

* Kiiltomadossa on ilmestynyt tuore arvosteluni Katja Kaukosen romaanista Saari, jonne linnut lentävät kuolemaan

* Ylen Areenasta on kuunneltavissa Veteen piirretty viiva -elokuvaa käsittelevä osuuteni sotafilmejä käsittelevässä dokumenttisarjassa: https://areena.yle.fi/audio/1-50701774

 Radiosta saman jakson voi kuunnella 28.1. Yle1:n kanavalta (klo 17:10)

 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti