Hieman ennen joululomia sain kustannustoimittajalta tieteiselokuvia käsittelevän käsikirjoituksen korjattuna, mutta myös Laurin tekemän kuusisivuisen lausunnon korjausehdotuksineen. Aikaa käsikirjoituksen lopulliseen palauttamiseen sain tähän 11. tammikuuta saakka, mistä viikko ilman konetta menisi Lontoon matkaan.
Tietenkin unohdin ottaa käsikirjoituksen mukaan lähtösähellyksen yhteydessä. Kaikeksi onneksi pääsin J&S:n printterille kello 7:ltä aamulla tulostamaan keskeneräisen osuuden. Sitten pikaiset päiväunet ja lentokentälle. Koneputkessa istuminen on niin intensiviinen tila, että sain tarkastettua lähes kaikki haluamani asiat jo kolmen tunnin lentomatkalla.
Matkalta palattua viisi päivää meni joutuisasti koneen ääressä. Tein lähes kaikki Laurin ja Matin ehdottomat muutokset, paitsi sen suurtyön, että olisin ryhtynyt kirjoittamaan aivan omaa lukuansa supersankareista. Niiden vähäiseen osuuteen on sentään erinomainen selitys: eivät ole ulkomaisetkaan scifi-elokuvien oppaat niille omistaneet omaa osiota....
*
Viimeinen osa käsikirjoituksen työstämistä oli henkilö- ja elokuvaindeksien tekeminen. Ennemmin kuin olisin ryhtynyt keräämään nimiä noin vain käsityönä, editoin Wordiin makron joka keräsi kaikki pronominilta näyttävät sanat leipätekstistä. Vasta sen jälkeen aloin keräämään henkilöiden ja elokuvien nimiä, ja säästyin satojen nimien naputtelulta, koska ne löytyivät valmiista luettelosta. Elokuvia pidemmin tai mainiten esiteltyinä on suunnilleen 640. Katson sen saavutukseksi.
Tänään kello 12, kun Tampere testasi ydinsodasta varoittavia hälytyslaitteitaan, katsoin käsikirjoituksen valmiiksi & itsenäiseksi. Päästin sen lähtemään kustantamon koneistoon. Jo ensi viikolla on tulossa taittoversio tarkastettavaksi, samoin kansikuva. Näin scifistisen huimaa on kirjamaailman vauhti 2000-luvulla. Pää menisi pyörälle, jolleivät kustannustoimittajat olisi niin erinomaisen opastavia ja tehokkaita.
Suhteellisuudentaju kuitenkin pakenee päästä ruumiiseen. Jälleen olen saanut antiikkisen selkäsäryn siivittämää marttyyrimäistä iloa kuvitelmasta, että tämä kirja on sitten testamenttini maailmalle: se missä on kaikki kiteytetty ymmärrykseni tieteisfiktiosta.
Samalla tavalla olin ajatellut edellisestä scifi-käsikirjasta. Vuosi sitten.
Ja samalla tavalla ajattelen kahden viikon päästä, kun saan romanssikäsikirjan korjaukset toiselta kustantamolta. Sitten alkaa seuraava editointirumba.
*
Sekä scifi-elokuvakirjan että romanssikäsikirjan on tarkoitus ilmestyä maaliskuun lopulla. Mielenkiintoisia maailmanlopun ja lamavuoden aikoja? Tavallaan.
Kirjailija nauttii ennakoista Lontoossa |
Vähän tämä asia närästytti, että aloitan työvuoden allekirjoittamalla kustannussopimuksen, jossa nimenomaisesti ilmoitetaan ettei tekijänoikeusmaksuja tipu, ei minkäänlaisia. Mutta sain SKS:n kustannusjohtajalta erinomaisen pätevän meriselityksen, miten tiedekustannuksen universumi toimii. Ostin selityksen. Ja mitä muutakaan voisi? Minulla on pöytälaatikossa ihan tarpeeksi julkaisemattomia kaunokirjakässäreitä. Ei lisää kuolevia mestariteoksia niiden päälle, kiitos. Lisää apurahoja, kiitos.
Ja onhan tämä tuttua väitöskirjan ajalta vuodelta 1998. Senkin kohdalla sai olla kiitollinen, ettei sentään joutunut MAKSAMAAN kirjansa kustantamisesta, kuten monet muut ovat joutuneet, etenkin ulkomaisia prestiisikustantamoja käyttäessään.
Joltinenkin lohtu tulee olemaan EKF:lle (13.2.) valmistelemani paneelikeskustelu "Mikä on kirjan oikea hinta?". Siellä toivon nostettavan kissalauman pöydälle.
EDIT 27.1.: Taittoversioon tarkistetusta versiota laskin, että elokuvia ja tv-sarjoja on mukana vain 596 kappaletta; edellinen laskelma perustui sarakkeisiin jaettuun versiooni, josta en huomannut laskea pois kahdelle riville yltävien elokuvien nimiä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti