KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024

- 15.3. ja 22.3. käyn Kuopiossa
- toukokuussa osallistumme taas Åconiin
- tietokirjani Eroottinen elokuva ilmestyy syksyllä Oppianilta





perjantai 2. joulukuuta 2016

Kahdeksas viikko tekstisalapoliisina



Ensimmäinen editiokierros on nyt valmis, tarkalleen aiotussa aikataulussa eli marraskuun loppuun mennessä. Sivuja on nyt editoidussa versiossa 266, kun käyttää samaa riviväliä kuin alkuperäisessä käsikirjoituksessa, marginaalit ennallaan.

Paljon olisi asioita kerättävä yhteen loppulukuun, jota käsikirjoituksessa ei siis ole valmiiksi. Mutta erillisestä tiedostosta sellaisiakin löytyi, molemmat päivätty syksylle 2011: toinen on 3 sivua, toinen 27 sivua ja sisältää luettelomaisen yhteenvedon kunkin luvun olennaisista asioista. Ne näyttävät olevan aika lailla samoja kuin lukukohtaiset yhteenvedot käsikirjoituksessa. Täytyy vertailla missä parempi versio. Muutamin paikoin kässäristä löytyy Axun boldaamia ohjeita, joihin olen kiitollisena turvautunut, kuten ”TÄN TOTEAMUKSEN VOI OTTAA TÄSTÄ POIS JA SÄÄSTÄÄ MYÖHEMMÄKSI”.

Ensi viikolla alan miettiä mitä kokoaisin Axun muistiinpanoista. Ihan mahdollisesti tiedostoissa olisi jokin Axun lehtijuttu 2000-luvun sotaproosasta, minkä ympärille koota vähän lisää asiaa 7. luvun loppuun.

Seiskaluvussa on omituisen paljon poliittisen historian kuvailua. Eipä silti, olen itsekin huomannut sotaestetiikan historiaa laatiessa miten historian detaljit viekoittelevat lukemaan pieniä hämmästyttäviä tarinoita epookkinsa sivuhenkilöistä tai -tapauksista. Ne haluaisi liittää omaankin kirjaansa edes alaviitteinä.

Mutta on ihan mahdollista, että seiskaluvun pitkitetty historiankuvaus oli alun perin tarkoitettu (Axun väikkäriprojektin alkuaikoina) pohjustukseksi viimeiselle analyysiluvulle 2000-luvun sotakirjoista. Sellaiseen tarkoitukseen pitkä historian referointi olisi toiminut hyvin. Nyt se on täysin irrallaan edellisen luvun kirjallisuuskeskeisistä luennoista. Silti tuo seiskaluvun pitkä lopetus on Axun suunnitelmissa osana työn rakennetta ja sisällysluetteloa.

Totean vielä itselleni muistiin: seiskaluvusta jätin yhden alaluvun, ”Sodankuvaukset koulujen lukemistoissa”, kokonaan pois, koska se perustui yhden ainoan artikkelin referointiin. Yhdistin siitä kappaleen verran toiseen Kirstinän artikkelista rakennettuun kappaleeseen. Näin syntyi hyvä iso kappale ”Kekkosen aika” –alalukuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti