KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Hgissä Sivullisessa goottipaneeli 29.10. klo 16
- Fantastika Tukholmassa 1.-3.11.
- Nuohouskeikka Savossa 19.11.
- Tampereen Kirjafestarit 30.11.-1.12.






lauantai 18. toukokuuta 2024

Äänikirja on kuoleva laji

 

Eilen Elisan äänikirja -verkkokauppa lähetti ilmoituksen, että kaikki sen kirjat siirtyvät Book Beatille ja muuttuvat samalla äppipohjaisiksi äänivirroiksi. Äänikirja omana digiformaattinaan on siis kokemassa nopeassa tahdissa saman kuoleman kuin cd-äänilevy koki Spotifyn ja muiden vastaavien streamaus-palveluiden myötä. Ääniteteollisuuden tahto on, ettei kukaan voi omistaa äänikirjoja, vaan niiden käyttö ja lukeminen ovat Kindle-kirjojen tavoin kauppiaan kontrolloitavissa ja seurattavissa. 

Tuotannon näkökulmasta audiokirjallisuus ei siis tarkoita enää teoksia, vaan pelkkää kuulokkeista kantajansa suojaavaa taustakohinaa.

 


 

Itse käytän perineisiä äänikirjoja runsaasti, etenkin öiseen aikaan kun en saa unta, mutta myös pitkillä juna- tai bussimatkoilla, jopa kaupungissa fillaroidessa. Käyttötapa on kieltämättä erittäin katkelmallista. Mutta ostamani audiokirjan katkoista päätän minä, koska päätän millaisella välineellä kirjaa käytän ja mitä sille teen. 

Useimmiten kuuntelen äänikirjoja 15 vuotta vanhalla mp-soittimella joka mahtuu postimerkin kokoiseen taskuun. Minulla on myös toinen, vain viitisen vuotta vanha soitin, jonka kuori on terästä ja johon mahtuvat kaikki ostamani äänikirjat sekä erinäinen määrä podcasteja. Tätä jälkimmäistä käytän mielelläni öisin, koska valikoima on valtava eikä haittaa vaikka nukahtaisin laitteen päälle.

 



Äänikirjojen ostaminen loppuu minun osaltani tähän päivään. Kirjastosta niiden valikoima on uskomattoman kehno, joten kierrätän tulevat vuodet yhä uudelleen noita vanhoja äänikirjojani. Mutta niinhän teen musiikinkin suhteen. Kuuntelen suunnilleen 15-20 samaa levyä mp3-formaattiin siirrettynä. Toimivat hyvin kaikilla laitteilla.

Elisasta ehdin ostaa vuosien varrella alla olevat kirjat, minkä lisäksi sieltä sai aikoinaan asiakaslahjoina joitakin höpsöjä teoksia, kuten Hectorin elämäkerran. Kahta viimeisintä ostosta (Tolkienin ja Powersin) en ole vielä ehtinyt kuunnella, koska Jerusalem-teos on niin pitkä – ja tylsä kuin raamatullinen luettelo.

Tähdet (/) teosten perässä viestivät miten onnistuneina niitä pidän, ensin sisältönsä puolesta ja toiseksi lukutaiteen edustajina.


Keskeneräisten tarujen kirja ****/?
J. R. R. Tolkien

Ikipuut ?/?
Richard Powers

Jerusalem **/***
Simon Sebag Montefiore

Suomaa */***
Maria Turtschaninoff

Antiikin viimeinen keisari **/***
Tommi P. Lankila

Vapauden tuli ****/****
Wolfram Eilenberger

Taikurien aika - Filosofian suuri vuosikymmen ****/****
Wolfram Eilenberger

Alussa oli... Ihmiskunnan uusi historia *****/****
David Graeber & David Wengrow

Tähtilipun maa - Yhdysvaltain alueen historia **/***
Markku Henriksson

Lyhyt historia lähes kaikesta ***/***
Bill Bryson

Vallankumouksen Venäjä 1891-1991 ***/***
Orlando Figes

Toinen maailmansota, osa 2 **/***
Antony Beevor

Elämän lyhyydestä ***/***
Seneca & Juhana Torkki

Merenpeitto ****/****
Olli Jalonen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti