KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Tukkateatterin "Olipa kolmannen kerran" 8.8.
- Mökillä Savossa 9.-12.8.
- Helsingissä 13.8.


maanantai 24. helmikuuta 2014

Elämä ja urheiluelämä

Helmikuinen lauantai, 22. päivä jää eurooppalaiseen historiaan yhtä suurena vallankumouspäivänä kuin heinäkuinen Marseljeesin päivä: se oli päivä jolloin mielenosoitukset osoittivat Ukrainassa kestokykynsä ylivoimaiselta näyttänyttä diktatuuria vastaa, aivan samalla tavalla kuin ne olivat osoittaneet vanhan itäblokin murtuessa 1999 ja arabikeväänä 2011.

Vielä viikko sitten näytti siltä, että Janukovits tulee istumaan seuraavankin halintomuodon huipulla, jahka kompromissi "oppositioksi" sanotun kansanvallan ja tyrannian välillä saadaan selvitetyksi. Nyt Janukovits on jahdattu ja etsintäkuulutettu rikollinen, aivan kuten Saddam Hussein ja Muammar Gaddafi vähän aikaa siten. Siinäpä sitten veikkaustoimistoille scifistinen tehtävä: miten kauan menee, vuosi vai kymmenen, että myös Vladimir Putinia jahdataan jostain Uralin viemärionkaloista?

Suomessa valtiollinen uutistoimisto, Yle, ei ole uskaltanut seurata edes nykyhetkeä eli Ukrainan lauantaisia tapahtumia niin tarkkaan kuin mediayhteyet antaisivat myöten. Ylen verkkosivut ja teksti-tv:n sivut päivittyivät viikinloppuna ennemmin penkkiurheilijoiden tarpeisiin, jotta nämä saattoivat seurata minkä firman design-tuotteissa milloinkin jotain kumikiekkoa jahdattiin tai hyppäysmäestä pyllähdettiin pisimmälle. Sanomalehtienkin tiedot olivat tuoreempia ja perehtyneempiä kuin Ylen palvelut, jotka näyttävät seuraavan yhtä jälkiviisaasti idänpolitiikkaa kuin vanhan neuvostovallan aikoina

Toisaalta Shotsin olympialaiset olivat juuri se mediashow, jonka ylläpitäminen ei antanut Putinin Venäjälle tilaisuutta tehdä interventiota Ukrainaan. Edes Putin ei uskaltanut tahrata tällä kertaa käsiään vereen, niin kauan kun maailman huomio oli suunnattu hänen henkilöstatustaan pönkittävään urheilutapahtumaan. Irvokkainta onkin, että ukrainalaisten moraalinen voimannäyte, urheus, on sitten kirjaimellisesti sitä, mistä "urheilu" on vain sanamuotonsa mukainen pilailuvweaio.

Tänään maanantaina on sitten suuri krapulainen mediapäivä, johon kansat heräilevät lännen ja idän väliin auenneella, muutenkin ylen herkäksi murtumavyöhykkeeksi osoittautuneella geopoliittisella pohjalla.  Iltsarissa näkyi sentään otsikko ja arvailu, milloin Putinin imperiumi iskee takaisin - mutta muuten niin suomalaiset kuin läntiset mediat ovat myrskyisän hiljaisia kuin Arhinmäen aviopuolisko. 

Mittari näyttää kuutta astetta ja tuuli käy etelästä. Kevät on varhaisessa, vai mitä Vlad?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti