KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- Metsossa 16.4. puhumassa Tuntemattoman sotilaan filmi- ja näytelmäsovituksista
- toukokuussa osallistumme taas Åconiin
- tietokirjani Eroottinen elokuva ilmestyy kesällä Oppianilta






keskiviikko 3. tammikuuta 2024

Vuoden 2023 kulttuurisaldo

 

Vuoden 2023 aikana tein 29 kirja-arvostelua, joista 5 oli tietokirjoista. Se taisi olla taas isoin osuuteni suomalaiseen kulttuuriin. Lähes kaikki arvostelut tein Porttiin. Lisäksi tein yhden lyhytarvostelun Aamulehteen ja blogiin kynäillyn arvion Pelien filosofiasta. Vailla median kautta tarkentuvaa yleisöä en katso blogijuttuja ja arvioita kritiikeiksi. Ensi syksynä tulee 40 vuotta täyteen siitä, kun ryhdyin kriitikoksi.

Taiteilija-apurahan loputtua katosi motivaatio pienipalkkioisten lehtiartikkeleiden tekemiseen. Jäljellä ovat enää kutsumustöinä eli käytännössä ilmaiseksi tehdyt lehtijutut. Kulttuurivihkoihin tein raportin TNP:stä, Porttiin neljä historia-artikkelia scifistä ja Vapaa-ajattelijaan artikkelin scifin kuvitelluista uskonnoista. Kolumneja olen tehnyt Kulttuurivihkoihin nyt 24 vuotta, miltei puolet lehden elämästä (1973–2023).

Keväällä kirjoitin apurahojen turvin kaksi laskennallista työkuukautta proosaa. Julkaisin kolme kirjaa, joista yhden omakustanteena, kirjoitin syksyllä kahta seuraavaa ilman apurahoja tai palkkatuloja. Eri arvostelupalveluiden kautta laadin 7-8 palautetta käsikirjoituksista.

 



Mikä tahansa kunnallispersu tienaa kokouspalkkioina enemmän kuin tohtorikoulutettu kynätyöläinen teksteillään. Silti hallitus tekee parhaansa tappaakseen meistä vähätkin.

No, vuoden kulttuurisaldoon lasketaan perinteisesti myös se, mitä on kulttuurista itselleen saanut. Huomaan, että kotimaisen kulttuurin osuus nettosaatavissani on niin mitätön, että persut voisivat olla sittenkin oikeassa vaatiessaan sen lopettamista. Mutta vain kotimaiset persut.

Neljä parasta kirjaa 2023

1. Enriquez: Yö kuuluu meille (2022)
2. Egan: Axiomatic (1995)
3. Reynolds & Baxter: Medusa Chronicles (2016)
4. Jones: White Queen (1996)

Neljä parasta elokuvaa 2023

1. Wells: Aftersun (2022)
2. Farhadi: Fireworks Wednesday (2006)
3. Tedeschi: Forever Young (2022)
4. Mungiu: R.M.N. (2022)

Neljä parasta lautapeliä 2023

1. Ark Nova (+ Marine Worlds)
2. Lost Ruins of Arnak
3. Cascadia
4. First Rat

 


EDIT: Samaan aikaan viidakossa...

... Hitchcock 30 klassikkoa -kirjastani on ilmestynyt syksyllä kaksi arvostelua
https://kiiltomato.net/critic/markku-soikkeli-hitchcock-30-klassikkoa/

https://kulttuuritoimitus.fi/kritiikit/kritiikit-kirjallisuus/hitchcock-30-klassikkoa-on-tiivis-yleiskatsaus-mestariohjaajan-tarkeimpiin-elokuviin/

Ja Arpapapitar-kirjasta äskettäin esittely Kulttuuritoimituksen "Parasta juuri nyt" -osiossa:
https://kulttuuritoimitus.fi/artikkelit-kolumnit/kolumnit-parasta-juuri-nyt/parasta-juuri-nyt-4-1-2024-alexandra-salmela-leena-sainio-m-g-soikkeli-haruki-murakami-kiti-saarinen/




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti