KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- Metsossa 16.4. puhumassa Tuntemattoman sotilaan filmi- ja näytelmäsovituksista
- toukokuussa osallistumme taas Åconiin
- tietokirjani Eroottinen elokuva ilmestyy kesällä Oppianilta


keskiviikko 26. tammikuuta 2022

TAIKE tappaa kirjallisuuslehtiä

 

Vuodenvaihteessa TAIKE nosti taiteilija-apurahaa viidelläkympillä. Paljon tämä ei ilahduta, jos vähitellen katoavat mediat minne kirjoittaa tässä journalisti-taiteilijan roolissa.

Tänään Portti-lehden postitustalkoissa saimme kuulla, että TAIKE on eilen julkaistulla päätöksellään leikannut Portilta kulttuurilehtitukea lähes puolella (8000e > n. 5000e). Kun päätoimittaja oli soittanut TAIKEn kulttuurilehtipaneelin esittelijälle ja kysynyt syytä leikkaukseen, oli esittelijävirkanainen vastannut paneelin perustelleen leikkausta sillä, että lehdessä ei ole "yhteiskunnallista keskustelua". 

Kyseessä on siis lehti joka on ilmestynyt samanlaisena 40 vuotta ja tarjonnut tilan julkaista mm. scifi-novelleja, joista suurin osa on taatusti yhteiskunnallisesti kriittistä jos mikä – puhumattakaan lehden isosta kritiikkiosastosta. Mutta TAIKEn paneelille tämä ei ole ilmeisestikään "keskustelua". 

 Sen sijaan vastaavalta helsinkiläiseltä scifi-julkaisulta, Tähtivaeltaja-lehdeltä, paneeli ei ollut leikannut tukea. Mitä "yhteiskunnallista keskustelua" paneeli on löytänyt Tähtivaeltajasta, se jää arvoitukseksi. Viime vuosiin saakkahan tämä hesalaisten lehti on tunnettu epiteetillä "se Tonin tissilehti". Mutta onhan se sentään helsinkiläinen julkaisu. 

Helsinkiläisyys riittää, ilmeisesti, yhteiskunnallisuuden takeeksi, kunhan kyseessä ei ole kirjallisuuspainotteinen lehti kuten Portti

Myös Parnassolta oli TAIKE leikannut tukea. Ei ole tarpeeksi yhteiskunnallista julistusta sielläkään, huomasi TAIKE julkaisua 71 vuotta tarkkailtuaan.

TAIKEn kulttuurilehtipaneelissa ovat 2021–2023 jäseninä Riikka Suominen (toimittaja), Elina Grundström (toimittaja), Jani Kaaro, toimittaja), Johanna Korhonen (toimittaja) sekä Philip Teir (kirjailija, toimittaja). Kaikki suomalaista mediaeliittiä? Ainakin heidän näkemyksensä kulttuurilehdistä on nyt tehty harvinaisen selväksi.

 

EDIT 18.2.: Nyt kun TAIKEn päätökset lehtituesta ovat julkisia, niistä näkee, että Parnasson tuki on laskenut 16 000 euroon. Helsinkiläinen scifi-lehti Tähtivaeltaja näkyy saaneen 13 000 e, joten kulttuurilehtipaneelin kriteereissä kyseinen julkaisu on siis KIRJALLISUUSLEHTENÄ samaa laatuluokkaa kuin Parnasso – verrattuna siihen 5000 euroon mihin paneeli pudotti Portin, koska siinä julkaistaan (näin eräs paneelin jäsenistä selitti) kirjallisuutta eli novelleja. Novelleja kyllä julkaistaan Tähtivaeltajassakin, mutta jostain syystä sen kohdalla mitään ongelmaa ei tästä koidu.

Tällä viikolla tulikin sitten uusin uutinen TAIKEn linjauksista: se vetää tukensa pois Työväen näyttämöpäiviltä, koska siellä ei ole tarpeeksi ammatillista toimintaa. Mitähän TAIKEn mielestä se työväki sitten tarkoittaa? Ja jos tällainen asenne ei osoita TAIKEn tekevän raskaasti jyräävää  kulttuuripolitiikkaa niin mikä sitten?


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti