KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.tiistai 29. kesäkuuta 2021

Åxit 24.-27.6.

Kuuluuko Ahvenanmaa Euroopan unioniin? Voisiko se ajelehtia erilleen liittovaltiosta, ottaa mallia elättäjäkansastaan ja ilmoittaa joutuneensa historian ajopuuksi joka hymyillen tyytyy kohtaloonsa todistaakseen autonomiansa...

 Lähdimme tutkimaan Åxitin mahdollisuuksia. Saimme samalla parhaan tekosyyn lähietämatkailuun kaikkia korona-ajan varoituksia uhmaten. Ja totisesti, Åland tuntuu tyytyvän hymyillen kohtaloonsa, kaiken senkin perusteella mitä Hesari sattui (?) kirjoittamaan juuri juhannuksen aikaan Å-saaren ajopuumetodista.


Parasta Ålandissa oli jälleen se, että siellä ei ole yhtään mitään eikä siellä tapahdu mitään, ei edes kuulu  muuta kuin mantereelta tulleiden motoristien pöristelyjä kuolleilla kaduilla. 

Elävintä mitä näimme oli Ruotsin konsulaatin pihamaata jyystävä robottileikkuri. Joka sekin saattoi olla venäläistä vakoiluteknologiaa stealth-moodissa. Hiljaisuus tällaisella saarella on aina epäilyttävää. Autio saarihan lakkaa olemasta oma itsensä niin pian kun...


Juhannuksen aikaan monet mannerkaupungeistakin näyttävät toki yhtä tyhjiltä ja elottomilta, mutta missään muualla eivät luonto ja meri ole niin tuntuvasti läsnä SELITTÄMÄSSÄ tätä tyhjiötä ja elottomuutta. Siksi turistikin tuntee täyttyvänsä levottomaksi tekevällä rauhalla. Etenkin kaltaisemme rinkkaansa raahaavat kävelyturistit, joille Åland näyttäytyy samalla tavoin LIIAN PUHTAALTA kuin olisi Jerseyllä tai Cayman-saarilla. Tämä tunne on globalisaation tunnetuin sivuoire, anonymisoidun kapitaalin kutka... tai kuten Nicholas Saxon sitä kuvailee: "Tiedustellessani tapaamiltani ihmisiltä, kuinka he suhteuttivat saaren reilun 50 000 asukkaan yltäkylläisyyden 350 miljoonan pohjoisamerikkalaisen, 600 miljoonan latinalaisamerikkalaisen ja yhtä monen afrikkalaisen etuihin, lähes kaikki olivat pitäneet kysymystä mauttomana tai vaihtaneet puheenaihetta."


Ekologisesta näkökulmasta Åland on niin autio ja Maarianhamina niin tyhjä elämästä, että sinne sietäisi majoittaa vähintään kymmenisen tuhatta pakolaista, jotta alueella ja kaupungilla olisi edes jotain perusteltua käyttöä. Tämä on valitettavasti sellainen ratkaisu, jota myös persupuolue suosittelisi, joten jotain radikaalimpaa käyttöä näille saarille pitäisi keksiä.

 


Juhannussalkoa pystyttäessä M-haminan julksivu muuttui äkisti. Vastakohta mannersuomalaiseen juhannuksenviettoon oli melkoinen. Mitään ei poltettu, kaikki saivat osallistua laulamaan ja tanssimaan, kukaan ei juopotellut. Ja ihmisiä ilmaantui sadoittain kuin tyhjästä. Jotkut näyttivät asuneen saarella jo pitkäänkin tai saapuneen kaukaakin. Tai sitten ilmastonmuutos on muuttanut Ålandin luontoa todella rajusti.

 

Me vietimme enimmän perhelaatuaikaa lojuen puiston penkillä, vaikka jokaisena päivänä testasimme myös jotain maastoon kuuluvaa aktiviteettia, kuten minigolf-rataa keskustassa ja frisbee-golf-rataa aivan hotellin nurkalla. Näkyi se luonto näinkin. Epidemia ei missään.

 

Parasta tällä Åxit-matkalla olivat:

1. Paras aktiviteetti: frisbee-golfin opettelu Saaran johdatuksella.

2. Paras olut: Kakola Brewingin Riviera-ipa (Turun tuomiokirkon) puistoterassilla nautittuna.

3. Paras kirja: Nicholas Saxon: Aarresaaret.

4. Paras hotelliohjelma: Italia-Itävalta -peli telkasta.Aiempien Å(con)-retkieni raportteja:

http://www.illusionisti.net/Aatos/acon4.htm

http://www.illusionisti.net/Aatos/acon5.htm


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti