KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2023

Fantastiset vankilat ilmestyi Kulttuurivihkoilta

Kirjani Hitchcock 30 klassikkoa Avain-kustantamolta tuli painosta 30.8.

Saksassa tutkimusmatkalla 11.-20.10.
lauantai 27. tammikuuta 2018

Tnp: Vanja-eno


Työväen näyttämöpäivät merkitsee paitsi festivaalia myös kilpailua harrastajateatterien välillä. Kilpailujen ennakkosuosikki on kuulemma Järvenpään teatteri, eikä ihme. Tänään (27.1.) näkemäni klassikkotulkinnan perusteella järvenpääläisten ensemble on niin ammattilainen esiintyjinä kuin voi itsenäiseltä teatterilta toivoa.

Tsehovin Vanja-enosta tehty sovitus oli vieläpä hävyttömän viihdyttävä, mutta ei helpon sentimentaalisilla osuuksillaan silti menettänyt tarkkuuttaan ja tiiviyttään. Elviksen "Are you lonesone tonight" asettui olemukselliseksi osaksi tsehovilaista katkeransuloista patetiaa, puolikkaaksi jääneiden elämänkohtaloiden ravistelua ja eroottisen kaipuun sanallistamista hätäiseksi romantiikaksi. Ihmeellisintä oli se, että kaikki seitsemän näyttelijää olivat tasavahvoja esiintyjinä eikä edes romanssipari tohtori ja Jelena noussut liiaksi etualalle.

Tsehovia riisuttuna. (Kuva: Jarkko Antikainen)
Mieshahmojen terävöittämiseen Tsehov toki antaa paljon enemmän tilaa kuin kierrätysarvoaan pohtivien naishahmojen uudelleentulkintaan. Tämän vanhahkaisuuden kanssa ohjaaja, ainakin miesohjaaja, näkyy päästävän itsensä helpolla. Tarkasti reagoivien näyttelijöiden kemioita seuratessa sen vain vaivatta unohtaakin. Ainakin mieskatsoja.

Vanhaan kasarmirakennukseen (Vanha Sotku) koottu väliaikainen näyttämö oli loppuunmyydyn tnp-esityksen ainoa heikkous. Varsinaisten, urkuharmonin ympärille tiivistettyjen kamarikohtausten taakse jäi valtava tyhjä esiintymistila, ja akustiikkakin oli välillä oudon sumea. Mutta tämän täsmäsovituksen nähtyäni tiedän meneväni katsomaan minkä tahansa Samuli Reunasen muista ohjauksista. Tampereellakin pyörii "Presidentti ja tyttö", joka nyt on sittenkin nähtävä aiheensa hölmöydestä riippumatta.

Ja kaksi näytelmää ja yksi klubi-ilta Tnp:ä vielä jäljellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti