KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Tukkateatterin "Olipa kolmannen kerran" 8.8.
- Mökillä Savossa 9.-12.8.
- Helsingissä 13.8.


maanantai 6. helmikuuta 2017

Presidentti (tv)


"Presidentti" -tv-sarja on kuolleinta ja kaavamaisinta mitä Ylen kanaville on aikoihin saanut tuotettua, massiivinen mahalasku jo syntyessään. Sarja todistaa osaltaan, että mitä suurempi aihe, sitä vähemmän omaa ajattelua mikään osapuoli voi ja uskaltaa tuoda Ylen ykköspaikalle, sunnuntai-iltaan.

Jo ensimmäinen puoli minuuttia näyttää siltä kuin tekijät yrittäisivät itse kutistaa teoksensa: tasaisen elottomasti valaistulla kujalla kaksi miestä mutisee jotain tupakoinnista. Tuotantotaktiikkana on ilmeisesti eräänlainen self-handicapping: 'näin halvoilla resursseilla on tehtävä tv-sarjaa, joten enempää ei voi odottaa sisällöstäkään'.

Haluaisinpa nähdä miten tuottaja, Zodiak Finland, yrittää kaupitella näin halvan näköistä ohjelmaa ulkomaisille kanaville. Vallan piirejä edustavat miljööt eivät olisi uskottavia edes kunnallispolitiikan draamana, saati valtakunnan. Jokainen kohtaus jatkaa kliseillä, drama rakentuu kylpytakin nokasta ärähteleville päille. Eikö Esko Salminen kykene näyttelemään enää seisaaltaan?
Presidentti Emmental ja paperinohut realismi

Kenen ehdoilla fiktio kyyristelee, kun pitäisi käsitellä politiikkaa aikuisten oikeasti? Tuntuu kuin haavikkolainen visio lähihistoriasta suurimpana mahdollisena valheena olisi huolella haudattu ja iäksi menetetty. Luulisi, vähintäänkin, että Suomessa (johon Zodiak Finland ainakin nimellisesti kuuluu) olisi opittu jotain BBC-tuotantojen äärellä kuolatessa. Mutta "Presidentti" näyttää valmistuneen rahalla vuoratussa umpiossa, niin kuin oltaisiin 1980-luvulle museoidussa Tohlopissa.

Ehkä Ylen ostotarjouksiin kuuluu, että mahtipontisen aiheen alla kansalle voi syöttää ajatuksetonta nollaohjelmaa, jonka nykyhetki on syvällä kekkoslovakian kabineteissa. Siksi käsikirjoitus on tilattu historiallisiin hömppäromansseihin erikoistuneelta, eläkeosastolta rullatulta Kirsti Manniselta.

Näin saadaan turvallisesti taaksepäin nojaava näkemys: presidentti Emmental & dementiasuomi, tarjolla paperinohutta realismia ja juustohöylädialogia.

Zodiak Finlandin emoyhtiö mainostaa itseään nettisivuillaan: "Zodiak Media on yksi johtavista tekijöistä median maailmanmarkkinoilla." Ilmeisesti laatu on täsmälleen yhtä surkeaa kuin mitä on budjetti maailmanmarkkinoihin verrattuna. Ja kun ei mitään (Ylellä) odoteta, niin ei pyritäkään muuhun kuin halvimpaan ja helpoimpaan mahdolliseen kopioon muista valtakorruptiota käsittelevistä sarjoista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti