KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.tiistai 11. lokakuuta 2016

Pertti Soikkeli 1935-2016
Pertti  Soikkeli, 81-vuotias kuopiolainen kuoppatyöläinen, kuoli ja menetti henkensä tänään 11. lokakuuta pitkällisen keuhkokuumeen ja sitä pohjustaneen keuhkoahtauman ja asbestoosin seurauksena. 

Soikkeli oli piiritasolla tunnettu nyrkkeilyvalmentaja, joka kävi kolmesti viikossa salilla ohjatakseen erityisesti nuoria. Luonteeltaan hän oli vaatimaton ja suorapuheisen ihmisläheinen, mutta myös ujohko ja varovainen. Hänet tunteneet muistavat hänet viimeisiin vuosiin saakka poikkeuksellisen kohteliaana seuraihmisenä. Syy oli hänen kasvattivuosissaan Ruotsissa.

Soikkeli oli syntynyt vuonna 1935 Sortavalassa. Evakkotaival toi hänen perheensä Kuopioon, mistä hän päätyi sotalapsena Ruotsiin kymmeneksi vuodeksi. Ikäpolvelleen tyypillisesti menetetty Karjala ei merkinnyt hänelle paljoakaan, mutta muistojensa aikaan Skoonessa hän palasi toistuvasti, etenkin viimeisinä elinvuosinaan. Ruotsalainen kasvattiperhe oli hänelle yhtä läheinen kuin kuusi eri puolille Suomea hajaantunutta sisarusta. Suomen kielestä vieraantuminen oli aiheuttanut hänelle toisaalta pysyvän puhevamman.

Soikkeli teki pitkän päivätyön Kuopion energialaitoksen putkieristäjänä, yksipuolisessa kuoppatyössä, josta hänelle koitui asbestoosi ja pitkällisen tupakoinnin myötä myös keuhkoahtauma. Muitakin kolhuja elämä antoi, mutta ne hallittiin kuten duunarin on pakko tehdä. Nyrkkeilyvalmentajana hän oli arvostetun kärsivällinen ja tekninen ohjaaja, joka oli itsekin boksannut välisarjassa SM-tasolla. Viimeisten vuosien muistisairaus saattoi johtua yhtä hyvin elämäntavan kapeudesta kuin nyrkkeilyssä saaduista iskuista. Tunnetuin hänen valmennettavistaan oli Moskovan olympialaisissa pistesijoilla käynyt Hannu Kaislama.

Urheilu ja kalastus olivat Pertti Soikkelin ainoat kiinnostuksen kohteet. Nuorempana hän oli osoittanut harrastusta myös purjeveneisiin ja piirtämiseen. Hänen parhaat kaverinsa olivat Ossi, Jaakko ja Heikki. Hyvärisen Penaa ja Lotto-Tanelia hän arvosti niin kuin duunari arvostaa vertaistaan ihmistä.

Hän ei koskaan rikkonut lakia.
Hän ei oppinut käyttämään kaukosäädintä tai korkotiliä.
Hän ei ollut poliittinen, vaikka hänen maailmankuvansa oli ahtaampi kuin evakkona kasvaneelta voisi olettaa.

Häneltä jäi jälkeen vaimo ja yksi lapsi, joka kiipesi pois Kuopasta jo kauan sitten.

6 kommenttia:

 1. Kuoppakaupungista näyttää kirjoittavan uusimmassaan myös Juha Seppälä. Kuoppa kuin kuoppa, jälkensä se on jättänyt meihin kaikkiin. Osanottoni.

  VastaaPoista
 2. Kuopio on anus mundi -kuoppa verrattuna jopa Poriin. Seuraava dekkarini sijoittuu Kuopioon, mutta olen sitä fiktioinut "Kuolioksi". Tyylilaji noir-western.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Pertti sai 1990 Ville-patsaan.
  Ville-patsaat
  Gentleman Nyrkkeilijät ry on palkinnut vuosittain aina 1990-luvulle saakka suomalaisia nyrkkeilyn menestyjiä Ville-patsaalla.Patsaalla on palkittu myös ansioituneita, nyrkkeilyn hyväksi työtä tehneitä henkilöitä.
  Patsaan on suunnitellut kuvanveistäjä Essi Renvall.

  VastaaPoista
 5. Joskus 90-luvulla oli Rauhalahdessa nyrkkeilyshow, johon oli saatu Höyry-Häyrinen juontajaksi. Tuomarin tarkistaessa boksaajien välineet selitti HH yleisölle, että hevosenkenkiä ei ole tavattu piilottaa hanskoihin sen jälkeen kun Pertti Soikkeli lopetti aktiiviuran. P ei pysteistä välittänyt, mutta HH:n kommenti häntä lämmitti.

  VastaaPoista