KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2023

Fantastiset vankilat ilmestyi Kulttuurivihkoilta

Kirjani Hitchcock 30 klassikkoa Avain-kustantamolta tuli painosta 30.8.
perjantai 12. joulukuuta 2014

Portti-kilpailu 29 vuotta


Genret ymmärretään nykypäivänä kuluttajien ja makuyleisöjen lajitietoisuudeksi. Sikäli voi sanoa, että suomalainen scifi-genre syntyi 1980-luvulla, kun fandom järjestäytyi kansallisesti ja kaupunkikohtaisesti, Tampereella aloitti 1982 Portti-lehti ja Helsingissäkin jokin läpyskä pari vuotta myöhemmin. 

Vuonna 1986 aloitti puolestaan Portti-kilpailu, tärkein yksittäinen motivaattori sf- ja fantasianovellien kirjoittamiselle; tosin virallinen taho kilpailun järjestämisessä on Tampereen SF Seura ry. 

Vuoteen 2014 mennessä Portti-kilpailuun on lähetetty yhteensä 81013 liuskaa proosaa, siis kuudentoista kilometrin mittainen ketju suomalaista spefiä.


Tänä vuonna Portti-kisa tuntui päässeen johonkin murrosvaiheeseen, kun kisaa ja Portti-lehteä pyörittävä Raimo Nikkonen kertoi, että Tampereen kaupunki lopettaa kirjoituskilpailujen tukemisen. Uutinen osui samaan yhteyteen, kun kaupunki on päättänyt haudata Pirkanmaan kirjoituskilpailun, taiteenalan tunnetun ja pitkäaikaisen harrastajakisan. Kuin muistomerkiksi kulttuurikaupungin kuolemalle Tampere myös purkaa Victoria-rakennuksen, jossa Portti-kisan juhlallisuuksia on pidetty; tilalle nousee taas yksi tornihotelli.


Portti-kisan palkittuja ja palkitsijoita 2014Mutta Portti-kilpailu tulee jatkamaan kaikesta huolimatta. Tervettä sukupolvimuutosta kilpailussa nähtiin tänäkin vuonna, kun viidentoista palkitun joukossa nähtiin vain neljä tuttua kisakonkaria. Samoin harrastajapiireissä tunnettu vitsi ns. Portti-kaavasta, jonka mukaan kisassa menestyy poikkeamatarinalla arkitodellisuudesta, oli tuomariston mukaan jo muinaishistoriaa. 

Suositut alalajit vaihtuvat muutenkin vinhaa vauhtia ja kirjoittajat ovat ajan aiheissa kiinni. Esimerkiksi steampunkkia ei novelleissa enää näy,  mutta erityisteemana erottuvat - tuomariston mukaan - vanhuksiin ja historiantuntemukseen liittyvät aiheet, samoin erittäin paikalliset kummitusjutut ja pulp-henkiset avaruustarinat. Ekologinen ironia tuntuu myös hiipivän tarinoihin: kunniamainittujen joukossa on kolme sellaista novellia, joissa alienit yrittävät pelastaa ihmiskunnan itsetuholtaan. Mutta yllättävin (ja positiivisin!) muutos on tuon muuten niin trendikkään steampunkin hupeneminen lähes olemattomiin.

 
Kilpailun voittajana palkittiin tänä vuonna jyväskyläläisen Oskari Rantalan novelli "Didin historiat". Toisena oli hesalainen Lotta Dufva, kolmannen sijan jakoivat hesalainen Inkeri Kontro ja turkulainen Maarit Lejon.


Kunniamaininnoissa oli sitten peräti kolme tamperelaista, plus muita kirjoittajia eri puolilta Suomea.
Viidentoista palkintohuomioidun (8 miestä / 6 naista = yksi kaksoispalkittu) novelleissa keskipituus on peräti 29,8 liuskaa, joten siltä osin Portti-kisa on yhä entisellään. Ihan muutaman sivun mittaisella tekstillä ei kisassa pärjäisi vaikka kirjoittaisi miten kirkasta runoproosaa.


Kunniamaininnat:
M.R. Hakkarainen (Skutskär, Sv.)  Rautakala [37 liuskan novelli]
Marko Järvinen (Tampere)  Huonekalukuiskaaja [25]
Jussi Katajala (Espoo)  Tähdenlentoja [18]
Inkeri Kontro (Helsinki)  Lyhyitä vuosia [40]
Merja Mäki (Härmä)  Hän jäi vain lepäämään [21]
Liisa Näsi (Helsinki)  Käkihaukka [11]
Mikko Rauhala (Helsinki)  Maailman siivu [16]
Teijo Sikkilä (Oulu)  Kaatopaikka 6  [46]
M. G. Soikkeli (Tampere)  Haamukirjoittaja  [29]
Marko Susimetsä (Hämeenlinna)  Susiveri [47]
Jouni Tomberg (Tampere)  Elonkorjuun aika [35]


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti