KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Tukkateatterin "Olipa kolmannen kerran" 8.8.
- Mökillä Savossa 9.-12.8.
- Helsingissä 13.8.


tiistai 18. maaliskuuta 2014

Galaksin valtias tietää vaikkei muista

"Miten sinä voit olla galaksin valtias, kun sinulla on näin pieni huone ja vauvaverhot?" kysyi lapsi.

Hän on viime viikkoina tullut tarkemmaksi kysymyksissään osoittaen jopa ironiantajua, jollainen pitäisi kehittyä lapsille vasta 20-vuotiaana. Mitenkään muuten ei ole ymmärrettävissä se, että hän osaa arvioida työhuoneeni kokoa SUHTEESSA siihen mitä hänen isänsä mahtailee olevansa (eikä esimerkiksi oman huoneensa kokoon joka on vielä pienempi) ja millaiset verhot tämä on laiskuuttaan jättänyt huoneen ikkunaan.

Sen jälkeen, kun olen saanut lapsen uskomaan että hänen isänsä on Galaksin Valtias ja saanut hänet esittelemään minut tällä tittelillä jopa muille lapsille - ja joskus käyttämään korrektia puhuttelumuotoa "kunnioitettu galaksinvaltias" (pro "iskä") - hän on myös toistuvasti testannut ainoaa valtani todistetta, sitä että galaksin valtias TIETÄÄ kaiken.

Lopulta minun oli vedottava siihen, että tiedän kyllä kaiken, mutta en MUISTA aivan kaikkea mitä tiedän. Niinpä lapsi pläjäytti eilen kysymyksen, joka saisi tavalliset vanhemmat haukkomaan henkeään: "Onko tietää ja muistaa sama asia?"

Kysymys on erityisen kiusallinen kaltaiselleni ihmiselle, jolla on aina ollut kehno vuotava muisti, niin että yo-kirjoitukset ja kirjatentit on aikoinaan pitänyt selvittää pikemminkin diskurssin kuin faktojen varassa. Viikoittainen leffavisa on kuin kävisi muistilääkärillä testattavana: onko "Liskojen yö" vai "Tulivuoren juurella" alkujaan Williamsin näytelmä? missä sf-leffassa nähdään Ceti-Alphan planeetta? Erityisen haastavia ovat vuosilukuihin liittyvät kysymykset, koska tietyt tärkeät elokuvat kuvittelee muistavansa tietyn elämänvaiheen perusteella, mutten kuitenkaan muista milloin näin ensimmäistä kertaa edes ne mullistavimmat filmit kuten Parkerin "Wall'in" tai "Terminator 2:n".

Niinpä aloin suunnittelemaan muistelma-kirjaa jo hyvissä ajoin ennen viidenkympin "parasta ennen" -dediksen lähestymistä. Mutta vielä tähänkään mennessä en ole saanut valmiiksi muuta kuin kolmeen osaan jaetun kehikon (Kuopio, Suomi, Eurooppa) ja idean mihin keskittyä (merkittäviin tilanteisiin joista ei ole valokuvaa). Tarkoitus on kuitenkin valita 30 keskeistä tapahtumaa eletystä elämästä juuri sen perusteella, etten ole aivan varma tapahtuivatko ne vai olivatko ne kenties jotain elokuvaa vaihtoehtoisesta elämästä (siis "Lathe of Heaven" -romaanin/elokuvan tapaan). Ajattelin aloittaa siitä hetkestä kun serkkuni Hullu-Hansin kanssa yhdessä tuumin lopetimme kaiken yhteisen leikkimisen (tultuamme liian tietoisiksi IRONIAN mahdollisuudesta leikin sisällä... muistan sen... oikein hyvin..) ja lopettaa siihen hetkeen kun Alma syntyy, koska se on aivan yhtä epätodellisen elokuvamainen tilanteena jossa tuntuu olevan oman-elämänsä-seuraajan rooli.

Tietää vai muistaa? Mitä siihen sitten minä voi vastata häneytensä puolesta?

Että "Tietämisen ja muistamisen väliltä hän valitsi oluen"?

---------------------------

BTW: tänään 18.3. on suomalaisen spefin merkkipäivä, kun ensimmäinen akateeminen spefi-lehti putkahtaa julkisuuteen. Lehti on luettavissa osoitteessa
http://journal.finfar.org

IMDb:stä löytyy puolestaan tuore arvosteluni Jarmuchin "Only lovers left alive" -vampyyrifilkasta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti