KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.tiistai 31. elokuuta 2021

Vuonna 1991 samaan aikaan

 

Kolmekymmentä vuotta sitten elämä ei tuntunut lainkaan niin jännittävältä kuin miltä NL:n hajoaminen naapurissa kuulostaa. Ilmeisesti elämä ei tuntunut yhtään mitenkään erityiseltä. Olin aloittanut kotimaisen kirjallisuuden vs. assistenttina ja muuttanut vastikään Kalevaan, mutta en viihtynyt edes kämpässäni. Tuolloisen päiväkirjan mukaan olen enimmän aikaa laitoksella. Ei ole edes ironiaa, kun totean päiväkirjassa että "pidän työstäni". Oikeasti pidin kirjojen täyttämästä työpaikastani. Raskainta lienee ollut se, että tutkijan kammio ei kumminkaan tuntunut omalta eikä elämässä ollut mitään muutakaan mitä olisi kuvitellut mieluusti tekevänsä vuoden kuluttua.


 

16.8.1991 Työn ja viihteen väliset tunnit leikkelin kuvia taidelehdistä. Maalasin kasvoni valkeiksi ja vihreä vihan vinoraidan. 22:ltä keskustorille meitä kertyi [Taiteiden Yöhön] laitoksen väkeä F, Marika, Hosis, Matti, Päivi ja Tapsa, Sven ja Minna, Mikkonen ja joku nainen. Kaikki taistelimme shown viattomia merkityksiä vastaan. Jatkamme kolmisin Koskipuistoon, missä Maarit osoittautuu F:n heilaksi. Oli Salamanse-kuulokuvaesitys: kommunismia, panemista ja perheteemaa. Keskimmäinen keräsi eniten yleisöä. Livahdan teilleni, en kestä F&M, mutta törmään niihin uudestaan. Käymme Verkarannassa katsomassa Mobitaa, taas karkaan. Keskustan grillillä menen jonon ohi, jonottajat haastavat riitaa: luulenko olevani joku? Häivyn kirjastopuistoon leffaan. Sieltä F&M löytää minut. Mennään jatkoille Maaritin luo, pesen maskin pois, nuokun tuolissa. Hätkähdän hereille kun F sanoo, ettei tiedä palaako Suomeen Edinburghista.

19.8. Maanantai. Tänään kaapattiin valta NL:ssa. Menin laitokselle vasta 13:n jälkeen ja kaikki naiset siellä hysteerisiä, miehet ei asiasta välittäneet. Uutiset: "Suomen hallitus pahoittelee demokraattisen kehityksen keskeytymistä NL:ssa." IRC:ssa kaksi report-kanavaa, joissa msg-uutisvaihtoa. Newseissa talk.soviet.politics-groupissa puolitoista sataa artikkelia aiheesta. Enkä sitten saa mitään tehdyksi, ja vituttaa kun Sven oli taas koneellani. Kävin Hosiksen luona ostamassa siltä cd-soittimen, 250 mk. Ei vain ole yhtään levyä millä testata.

21.8. Epävakaista. NL:n coup on muuttumassa farssiksi. Valta palaa Gorballe. Aamulla juoksemassa, päivällä riitelemässä Pohjolassa, yrittivät periä [myymästäni] moposta vakuutusmaksua. Testaan päätteen skandeja, raapustan lisuria sen aikaa kun kauhuseminaari Majakassa. F, Matti, Virpi ja Mehtonen mukana oluella Rivolissa. F tuli yöksi, katsottiin kehno Almodovar. Kotoista.

 

Assistentin työhuone 1991

 

22.8. Päivällä duunia, 3:lta yhdelle oluelle Mikon, Tarjan ja Annen kanssa, mutta vasta puoli 11:ltä horjun pois. Sillä tänään kesä palasi, täysikuun lämmin yö.

26.8. Lämmin ja aurinkoinen jatkuu. Käyn laitoksella, kotona toteamassa ettei taaskaan postia, juoksemassa, syömään Attilaan ja kirjastossa. Ilta taas laitoksella, pidän työstäni.

28.8. Aamupäivän ennakossa "Oscar" ja "Point Break". HS:n Ylänen haukkui ne ja kehui Kaurismäen "Zombin". Minä toisinpäin.

31.8. Lenkillä Kaupissa, Finlandia-kävely jäi jälkeen. Aurinkoista koko viikko. Kommunismia tapetaan tohinalla itänaapurissa. Olen kohta viimeinen kommunisti. Illalla Pirkkaan leffaan, juttelen eka kertaa kaimani Markku Soikkelin kanssa. Se ei tiennyt kuka olen.

2.9. Hellettä, menin suosiolla punkkupullon kanssa rannalle, sain luettua Laterna Magican, ja päänsäryn ja surullisen kiiman. Laitokselle 4:ltä, istun yli 10:een, saan F:n kiinni Talk'illa, puhumme Pesiksen näyttelykirjaan tulevasta jutusta.

Seminaarista löytyi tutkijan palkkakuoppa
6.9. Aurinkoista ja vilpoisaa. Bussi Virroille,  tekstiseminaari tiedotusopin kanssa, hohhoijaa, vaikka kiinnostavaakin. Varpio ja Syväoja ja Frans majoitettu samaan soluun. Illalla sauna, kylmä vesi, kaljaa ja makkaraa, jotka Kirsti Manninen meille trokasi. Malmberg on viileä guru,  yleinen kirjallisuus bailaa keskenään, minä ylläpidän tulta.

7.9. Pidempi ja raskaampi seminaaripäivä. Julkisuuden parjaama Nordenstreng on häipynyt. Oma esitelmäni herättää vain närkästystä, paitsi S-L joka kuorsaa pöydän päässä. Hiljainen paluu, laitokselle piiloon tylyä maailmaa.

9.9. Alkaa lukuvuosi, Anjan läksiäiset; kirjoitan sille runon. Sateista, uusia opiskelijoita vilisee. Alkaa myös viittomakielen jatkokurssi, siellä lisäkseni vain tusina naisia, useimmat opiskelleet jo 3 vuotta, opettajana Kuuro-Toini.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti