KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.maanantai 26. heinäkuuta 2021

Kuinka Seili suoritetaan

 

Kuinka Seili suoritetaan.

Ensinnäkin, Seilin saarelle ei pitäisi yrittää kesällä, koska turistimäärät ovat niin yllättävän massiiviset, että sama olisi viettää päivä missä tahansa rannikolla. Mutta jos Seilin haluaa välttämättä suorittaa kesällä edes jotenkuten mukavasti, niin alla on tarjolla kokemusasiantuntijan ohjeet yhden ja viimeisen kerran perusteella:

1. Vietä edellinen yö Turussa, niin olet virkeänä aamulaivalla. Yksinmatkaavalle halvin laatupaikka on hotelli Helmi, perheen kanssa matkaavalle b&b Tuure. Heinäkuussa 2021 hotellit olivat ylipäänsä täynnä viime hetkellä varanneista turisteista.


2. Aamulaiva Seiliin lähtee Martinsillan viereltä 9.30. Paikalla kannattaa olla ajoissa, jos haluaa mukavan istumapaikan kannella. Alukseen mahtuu miltei sata matkustajaa vaikkei se näytä tilavalta. Myös etukannen rakenteella saa istua, ja vene/laiva körryyttelee niin hitaasti, ettei jalat reelinkiin tukeutuenkaan kyyti tunnu keljulta. Istu tyyrpuurin puolelle niin et paahdu hellesäälläkään.

 3. Laivan tullessa Seilin länsirannan laituriin rantaudu pian ja kävele reippaasti muiden turistien ohitse Seilin päärakennukselle (1400 m, seuraa viiittoja). Mene suoraan kahvilaan (saaren ainoa) ja osta puhvettilounas, etsi varjopaikka pihalta tai sisältä. Pian jono kahvilaan yltää pihalle saakka ja mutkan käytävässä. Olet kuvitellut tulevasi Seiliin aistiaksesi saarella ainutlaatuisen kotimaista goottista tunnelmaa, mutta huomaat olevasi keskellä turistihelvettiä. Tyydy siihen, toimi sen ehdoilla, massoilta puolivarjoon vetäytyen. Opit pehmeämpää väheksyntää.


4. Syö lounas hitaasti, sitten kierrä päärakennuksen näyttely odotellessa, että kahvilan jono tyhjenee. Hae kylmä olut ja istu varjoon, katsele miten uusi jono kahvilaan kasvaa entistäkin pidemmäksi 13-13.30 välillä, kun opastuskierrokselta vapautuneet turistit ja Nauvon / Rymättylän yhteisaluksilta tulleet ihmiset ruuhkutuvat vanhan mentaalisairaalan pihamaalle. Ihaile pääskysten pihalentoja.5. Klo 14:ään mennessä kahvilan jono on tyhjennyt, koska kiireisimmät pyrkivät iltapäivän opaskierrokseen. Voit hakea rauhassa toisen tuopin. Seilin historian oppisi tuntemaan parhaiten opastuksella, se kuulosti olevan oikeasti laadukas, mutta kaikki olennainen löytyy myös kirjoista, etenkin kaunokirjoista joista suosittelen tietysti kuvitteellisinta versiota:
https://kiiltomato.net/critic/katja-kaukonen-saari-jonne-linnut/


6. Kävele kirkolle ja itäpuolen niemeen, varo kepiltä näyttäviä käärmeitä: tarhakäärme ei väistä, kyy ei välitä. Täällä ovat sijainneet varsinaiset spitaalitalot 1600-1700 -luvuilla, kun niemi oli vielä saari. Viimeinen spitaalieristys lopetettiin vasta 1870-luvulla. Mutta edes hautausmaa ei herätä goottisia viboja pahemmista ajoista. Pistäydy kirkkolaiturille syömään jäätelö. Julkisen sataman puolella ei ole edes kioskia kuten täällä rannikkoporvareiden ökyveneitä palvelevalla puolella saarta. Päättele miksi saaristo, jopa tämä köyhällistön historiaa tallentava eristyssaari, on paras havaintopaikka suomalaisen yläluokan todentamiseen.


7.  Siirry hitaasti länsirannalle odottamaan klo 16.45 -laivaa takaisin Turkuun. Nautiskele säästelemääsi viiniä, kuuntele sirkkasten siritystä ja kuvittele olevasi hullu taiteilija Provencessa. Laivassa istu jälleen tyyrpuurin puolelle ilta-auringon poltetta vältelläksesi, myös maisemat ovat nyt uudet.

 Jälkikäteen ajatellen tehokkaampi suoritus olisi ollut saapua rannikolle jo edellisenä päivänä (tai ennen juhannusta ja sesonkia!) Nauvoon bussilla, ottaa sieltä klo 16:n alus Seiliin, jolloin olisi saanut viettää rauhallisen illan ja autovapaan yön saaren majoituksessa. Palata sitten aamulaivalla Nauvoon ja sieltä bussilla Turkuun. Tämä jää tutkittavaksi. Kiitos jääkauden jumalille saaristosta jota emme ole ansainneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti