KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.torstai 18. helmikuuta 2016

Kuinka elokuvaesitys järjestetään


Idea elokuvaesitykseen tuli queer-illan mukana joskus viime marraskuussa: mitäs jos Pirkkalaiskirjailijat järjestäisi queer-teemaisen kirjallisuusillan, ja sen yhteydessä voisi olla jopa tuore Mirkka Rekola -elokuva, ja lavalle saataisiin kenties myös Rekola-tutkimusta esittelevä tutkija. Sami oli jutellut aiheesta ohimennen tutkijan, Katja Seudun kanssa, jonka kautta sitten löysin elokuvaohjaaja Maija Hirvosen. Kun julkaisujen päivämäärät osuivat yksiin lähelle helmikuuta, päätimme Pirkkalaisten hallituksessa tehdä helmikuun proosaklubista queer-illan.

Jo viime kesänä olimme jutelleet Pirkanmaan elokuvakeskuksen kanssa, että voisimme tehdä jotain yhteistyötä, missä elokuvaesitys liittyisi Roosalupissa käsiteltävien kirjojen tematiikkaan. Esityksestä sopiminen elokuvakeskuksen kanssa hoituikin helposti, mutta samalla kävi ilmi, että 20 minuutin mittainen lyhytelokuvakin pitää tarkistuttaa IKÄLUOKITUSTA varten, jotta sen saa esittää julkisessa teatterissa. Vaihtoehtona olisi ollut elokuvan esittäminen ainoastaan yli 18-vuotiaille, mikä queer-illan yhteydessä olisi herättänytkin ehkä toisenlaista mielenkiintoa, mitä oikein aiomme näyttää... Mutta nyt kyse oli sentään 80-vuotiasta runoilijaa käsittelevästä dokumenttifilmistä eikä mistään kannibaaliholokaustista.

"Elokuva on vaarallista taidetta", huokaisi elokuvakeskuksen JP.
Siihen on pakko yhtyä. Mitään tällaista prosessia olisi vaikea kuvitella enää kirjallisuuden yhteydessä.

Elokuvakeskus onneksi antoi selkeät ohjeet: elokuvan luokittelun saattoi hoitaa helposti  tamperelaisen tarkastajan kanssa, ja filmin lähettää haluamassaan muodossa nettilinkin kautta. Ohjaaja puolestaan hoiti yhteydet elokuvan tuottajaan, samoin kuin sopi elokuvan lähettämisen teatteriin ja tarkastajalle. Hinta "Muutto"-elokuvan tarkastamisesta oli 40 euroa + alv, mikä sopi parahultaisesti järjestömme kukkarolle.

Niinpä sitten eilen 17. helmikuuta Pirkkalaiskirjailijat saattoi avata historiansa ensimmäisen elokuvaesityksen lähes täydelle Niagaran salille. Ohjaaja Maija Hirvonen esitteli lyhyesti filmin, ja sitten valkokankaalle ilmestyi Mirkka Rekola, tuo viimeinen suuri runoilijamystikko.
Viipale kirjallisen maailman karheaa glamouria, jonka itse järjestimme.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti