KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2022

"Pakollisesti lapselliset" ilmestyi jo.

LOJP-näytelmäni pyöri 28.5. saakka

Helsingin kirjamessuilla ilmestyi runokirjani Arpapapitar

Scifi-luentoni Hämeenlinnassa 12.11.

Tukholmassa leffafestareilla 17.-19.11.maanantai 9. maaliskuuta 2015

Spefi-vuosi alkaa scifi-saunalla


Tämä oli kuulemma jo 13. kerta, kun suomalaiset spefi-seurat kokoontuivat yhteistyötapaamiseen Tampereelle ns. scifi-saunalle.
Ehkä tämän voisi ajatella suomalaisen fandom-toiminnan kolmanneksi asteeksi:
  • Ensin 1950-1970 -luvut hiljaista paikallista porinaa siellä täällä 
  • 1980-luvulla ensimmäiset fandom-julkaisut ja kansalliset kokoontumiset ulkomaisten mallien mukaisesti
  • 2000-luvulla seurojen aktiivinen yhteistyö ja kattojärjestöt sekä tiiviit yhteiset kontaktit kansainväliseen fandom-toimintaan
Tätä kehitystä myötäilee suomalaisen spefin uskomattoman nopea kansainvälistyminen. Siitä on tuskin kymmentä vuotta, kun Jyväskylän Finnconin paneelissa naureksin käännösmahdollisuuksista intoilevien kirjoittajien visioita, mutta nyt sitten olen (tai romaanini on) itsekin ehdokkaana käännöskirja-kandidaattina Tulenkantaja-palkinnon yhteydessä. Näin vetäistään taikamatto spefistin alta, kun on kiinnostuneempi teksteistä kuin maailmasta, ja kun kv-verkostot ovat olleet itsestäänselviä kontakteja yliopiston eikä fandomin kautta.


Yhteistyötapaaminen on sinänsä ihan samanlainen tapahtuma kuin ennenkin: ensin seurat kertovat tekemisistään ja sitten vaan hiljaisesti biletetään. Rituaalina se on tärkeä. Spefi-harrastamisen kalenterivuosi alkaa sf-saunalla kuin umpustaan heräävä kaktus. Kesään mennessä se vetää puoleensa harrastajia kaikkialta maailmasta. Voi vain kadehtien kuunnella, miten ensi kesän Archipelaconista tulee huipennus suomalaisen fandomin kansainvälistymiselle. "Kadehtien" siksi, että itse valitsin olevani samaan aikaan patikoimassa Karpaateilla. Koska jonkun täytyy hoidella ne vampyyritkin hei.

Tänä vuonna ylimääräistä dramatiikkaa saunatapahtumaan toi se, että talviuimareiden tuvalle oli tullut kaksoisbuukkaus, ja talon ympärille alkoi kerääntyä illan mittaan uhkaava joukko suomalaisia zombiperheitä. Vuokraava taho ei halunnut tehdä mitään ratkaisua miten tilanne ratkaistaan, vaan vähitellen väsyttämllä johti kompromissiin, jossa me lopetimme tilaisuutemme jo 8:lta ja muutamat pääsivät siirtymään saunan puolelle, kun taas zombiperheet saivat lämmitellä saunassa ja siirtyä sitten katselemaan diashowta tuvan puolelle.

Olin tilannut ja varannut mukaan ison pinon Tieteiskirjallisuuden käsikirja -opuksiani, mutta niitä sai illan mittaan myydyksi vain 3 kappaletta. Vaikka siis akateeminen osasto on osaltaan erinomaisen verkottunut (ja järjestäytyi uudeksi hallitukseksi Tampereella), niin jotain etäisyyttä erilaisten fandom-ryhmien välillä tuntuu edelleen olevan. Hmm?

Ainutlaatuisen kosmista talvimaisemaa lie tuskin kukaan tajusikaan tupatapahtuman yhteydessä, mutta aina se sentään on taustalla muistuttamassa, miten paljon on tilaa spefillä laajentuakin...

Alma S etsii jo yhteyttä kadonneisiin lajitovereihin
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti