KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- tietokirjani Eroottinen elokuva on ilmestynyt
- Muoniossa 27.7.-2.8.
- Tukkateatterin "Olipa kolmannen kerran" 8.8.
- Mökillä Savossa 9.-12.8.
- Helsingissä 13.8.


sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Viimeinkin työkalu kirjailijalle ?

Kirjailijalle ei ole tässä maailmassa kehitetty erityisiä työkaluja, koska tekstityötä voi tehdä yhtä hyvin timpurin lyijykynällä kuin insinöörin kännykällä. Mutta niin vain Wordikin osoittautuu alkeelliseksi välineeksi, kun sitä pääsee vertaamaan ammattikirjoittajalle räätälöityyn tekstinkäsittelyohjelmaan, Scriveneriin.

Pirkkalaiskirjailijoiden vieraiksi Scriveneriä esittelemään oli 25.4. kutsuttu helsinkiläisiä kollegoita, kirjailijat Markus Leikola ja Jukka Laajarinne.
Herrat muistuttivat heti alkuunsa, että eivät saa penniäkään rojalteja ohjelman mainostamisesta, vaan ovat puhtaasti omakohtaisista motiiveista ihastuneet ammattilaisvälineeseen ja mielellään levittävät tietoa välineen käyttökelpoisuudesta. Sitten paikalla olleet jaettiin kahdeksi ryhmäksi ja helsinkiläiset opastivat ohjelman salaisuuksiin demoamalla mihin kaikkeen he itse sitä käyttävät.


Itse olin hyvinkin skeptinen moisen ohjelman tarpeellisuudesta, kun kuulopuheissa sen tärkein ominaisuus tuntui olevan kursorin paikantuminen lukukohtaisesti siihen, mistä sitä oli viimeksi editoitu. Kuulemani ja lukemani perusteella olen myös edelleen kohtuullisen varma siitä, että Scrivenerin tärkein hyöty on siinä kuinka ohjelmaan syötetyt tekstimassat auttavat voittamaan kirjoittamisblokin... projektimainen ja rajoiltaan täsmentymätön tekstiviidakko saadaan puserrettua romaaniksi jos luottaa tarpeeksi Scrivenerin kykyyn suodattaa syömiään tekstejä takaisin valmiiksi doc-tiedostoksi.

Ja yllättävän vähän ominaisuuksia Scriveneristä löytyi ollakseen väline tekstityöläiselle, jollainen nykypäivänä värkkää kymmentä erityyppistä formaattia erilaisille mediumeille. Mutta kuten herrat totesivat, ohjelman vaatimattomaan hintaan nähden se voi säästää melkoisesti aikaa ja rahaa vaikka sitä käyttäisi vain satunnaisesti, tietyissä vaiheissa isoja tekstiprojekteja.

Itse voisin kuvitella käyttäväni Scriveneriä tietokirjan työstämiseen, missä versioiden valmius vaihtelee lukukohtaisesti enemmän kuin romaaneissa. Toisaalta Scrivenerin räätälöitävyys ja template-variaatioiden jakaminen mahdollistaisivat ehkä sellaisiakin tekstiprojekteja, joita en osaa vielä kuvitella, liian tottuneena alku-keskikohta-loppu -rakenteiden työstämiseen.

Tarkempia esittelyjä Scriveneristä löytyy verkosta mm. Laajarinteen blogipostauksesta.

Ohjelman virallinen sivusto ilmaisine demoversioineen löytyy myös verkosta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti