KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TÄRKEITÄ TAPAHTUMIA 2024


- Metsossa 16.4. puhumassa Tuntemattoman sotilaan filmi- ja näytelmäsovituksista
- toukokuussa osallistumme taas Åconiin
- tietokirjani Eroottinen elokuva ilmestyy kesällä Oppianilta






torstai 31. heinäkuuta 2014

Apinoiden planeetan vallankumous eli ewokit keksivät rotusodan

Kierrättäessään 1960-luvun vaihtoehtowesternien juonikaavaa "Apinoiden planeetan vallankumous" ei ole mikään avarakatseinen ja salaraikkaan ekoanarkistinen viihdefilmi, johon westernin asetelma antaisi sinänsä ainekset. Tuloksena on pikemminkin "Ewokit keksivät rotusodan". Yksittäisiltä kuviltaan kaunein sf-elokuva on myös vuoden rasistisin Hollywood-filmi.

Ewokeiden eli klonkkauksen (engl. gollumized) läpikäyneiden simpanssien johtaja tässä ikävän mustavalkoisessa filmissä on allegorinen Malcolm X, joka tasa painoilee omiensa "luontaisen" aggressiivisuuden kanssa San Franciscon takapihalla, myyttisessä boheemireservaatissa, jota Susanna Helkekin äskettäin haravoi "American Vagabond" -dokkarissa.

Simpanssien alpha-uros menettää hetkeksi arvovaltansa, kun suostuu auttamaan ekokatastrofista selvinnyttä valkoista eli geneettisesti parasta palaa ihmiskunnasta... näin elokuva tosiaankin tekee selväksi...  jotta nämä saisivat taas sähköä, se kun on elintärkeää, jotta valkoiset saavat taas soittaa hillbilly-musiikkiaan huoltsikan jukeboxista. Tämä huoltsikka-kohtaus on tarkoitettu synkän filmin nostalgiseksi kohotukseksi: huokaus oikean historian suuntaan, aikakauteen jota valkoiset hallitsivat sähköllään ja kulttuurillaan.

Ihmis- eli valkoisten joukkojen sotilasjohtaja on saanut osoittelevaksi nimekseen Dreyfus, jotta kävisi selväksi, että sodanlietsonta on etninen poikkeustapaus (pelkkä "Dreyfus-juttu") valkoisten kulttuurikansojen porukoissa.

CGI-hetket nuotion ympärillä urahtelevista isoista apinoista ovat hämmästyttävän kauniita, ja jos tarinan ideoinnissa olisi menty reippaammin paleofiktion ja scifin yhdistelyyn olisi tarinassakin voitu saada aikaiseksi jotain omaperäistä. Nyt tämä kingkongin tuotemerkkivapailla pikkuserkuilla suoritettu kapina-allegoria on tympeää katsottavaa, joskin perheen pienimmiltä rinnastukset USA:n historiaan menevät tietysti ohitse.  Silkkaa gollywoodia? Kyllä, mutta tämän nähtyään katsoo kriittisemmin myös muut CGI-olentoja vilisevät elokuvat, etenkin Peter Jacksonin tulevan rotusotaspektaakkelin...



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti