KALENTERI TULEVASTA

BitteinSaari on osa Soikkelin BITTEIN SAARET -verkostoa

TULEVIA TAPAHTUMIA

24.-26.1. Työväen Näyttämöpäivillä
1.2.-28.3. Kauhukirjoittamisen työpaja
18.3. Lääkäripäivät-Roosalupi
20.-22.3. Fantastika-con Tukholmassa

sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Keinopyhän alkemiaa (metsämökki)

Mikä on haamun vastakohta? Kirkas kevätpäivä pakkasaamun ja tähtisen iltayön välissä.

Eilen aamulla oli saartorengas -2, tänä aamuna nollassa, mutta hirsimökki pysyi yön yli lämpimänä pelkällä takkamuurin jälkilämmöllä.  Päivät ovatkin sitten helppoa elämää kahden vuodenajan veltostuttamana, sähköavusteisesti. Päästäinenkin osaa sisälle sankoon, muttei sieltä pois. Metsä mökin takana kahisee kuivuuttaan, pitkä piha sen edustalla on polvensyvyistä hankea.

Mökin etuovesta ei voi kulkeakaan kuin metsänviertä aitalle, metsien varjostama hanki on pihan keskellä niin syvä ja raskaasti upottava. Vasta 13n tienoilla on tarpeeksi lämmin istua aitalla ilman paitaa ja muistiinpanoja, lueksia Macbethia ja liianmyöhäinen Maigret, viimeinen lukematon aarrelootan pokkareista. Hangessa oluen saa niin kylmäksi, ettei sitä voi oikein kannatella kädessä.

Aitta ja sauna ovat edelleenkin ne fantasiat tämän jäisen keinopyhän keskellä. Näitä kokemuksia täältä erityisesti hain ja tarvitsin.

Rantapenkereen pitkään kuivuneella pälvellä näkyi ensimmäinen kimalainen ja neitoperhonen, salmella joutsenet. Viimeisillä talipalloilla yritin kouluttaa laululintuja näyttäytymään, mutta vain harakka ja kipakka tiainen tulivat. Sepelikyyhkyn ääni kuulosti kaupunkilaiselta tässä ryteikköjen ja kellanharmaiden peltojen rikkomassa maisemassa. Mutta ei tämän Balatonin viinikukkuloita tarvinnutkaan muistuttaa.

Juomaveden suodattaminen Sawyer-laitteella on se keinopyhään sopiva alkemia, mikä tekee mahdolliseksi tänne tulemisen kevyin varustein. Tosin keinopyhät ovat niin kevyet ja keinotekoiset nykyään, että huoltoaseman kaupasta saisi olutta tai suitsukkeita kuun asennosta riippumatta.

Matkakirjoina on Cthulhu-mythosta (haukotus?) ja MacLeodin "Newton's Wake" (hurmistus!). Keinopyhän alkemiaa jos mitkä, joskin lähempänä ehkä suodatetta kuin shakespeareläistä viiniä.

Ja kohta tämä hiljainen autuus taas loppuukin, ja kirjat palaavat tarkoituksiinsa.


Pian aurinkoon ma kyllästynyt oon,
maailma raunioiksi sortukoon!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti